URBANIZAM I TURIZAM

Veliki gradovi rješavaju se automobila, a ovo je deset najljepših pješačkih ulica

23.07.2023 u 17:30

Bionic
Reading

Zagušeni prekomjernim prometom, brojni gradovi u svijetu pokušavaju se okrenuti pješacima, biciklistima i drugim oblicima transporta. Cijeli centri malih i velikih gradova postaju zone bez automobila, a dovoljno je pogledati najbliži nam primjer, Ljubljanu

A okrenutost pješačenju pokazala se, osim kao odličan način za poboljšanje života stanovnika, i kao dobar mamac za posjetitelje takvih gradova. Očekivano, s obzirom na to da je ekologija postala jedan od glavnih čimbenika kojima se okreću svi kojima je na srcu i pameti održivost turističkog razvoja. I to se događa svuda, od Kopenhagena, preko New Yorka, do Pekinga, a nedavno su gradske vlasti u Barceloni najavile da će trećinu ulica u četvrti Eixample pretvoriti u zelene javne prostore.

Američki putnički časopis i portal Afar nedavno je složio zanimljivu listu deset najboljih pješačkih ulica u važnim svjetskim gradovima, bilo zbog ljepote, povijesti, mogućnosti zabave i šopinga ili mjesta u popularnoj kulturi. Na listi nema naših primjera, premda su naši povijesni gradovi vrlo često oslobođeni prometa u gradskim jezgrama, pa bi se među njima uz nešto lokalpatriotizma mogli naći i splitska Riva, dubrovački Stradun ili zadarska Kalelarga.

No pogledajmo koje su pješačke oaze istaknute, za slučaj da vas put nanese u neki od ovih gradova. Neke su uistinu živopisne, a neke prekomjerno turistificirane, no svakako zanimljive.

Strøget (Kopenhagen, Danska)

Poznata kao jedna od najdužih pješačkih šoping zona na svijetu, Strøget se pruža kroz 11 kilometara u povijesnoj jezgri Kopenhagena. Riječ je zapravo o skupini ulica, ne samo jednoj, koje se pružaju iz središnje osi. Promet je s ove šetnice protjeran 1962., pa je tamošnji uspjeh, ali i privlačnost za turiste, postao uzor mnogim svjetskim gradovima da primijene isti recept za stvaranje zona bez automobila. Danas je Strøget popularan zbog mješavine brendova visoke i skupe mode te popularnih trgovina za širu publiku. Ulica (ili četvrt) poznata je i po uličnim zabavljačima koji se najviše okupljaju na trgu Amagertorv.

Rue Mouffetard (Pariz, Francuska)

Ova srednjovjekovna ulica u pariškom Petom arondismanu, u popularnoj Latinskoj četvrti, udružuje globalne utjecaje i francusku tradiciju. Ulica koju Parižani zovu 'la Mouffe' jedna je od najstarijih u glavnom francuskom gradu, a njezina povijest seže u 12. stoljeće. Danas je to raj za hedoniste u kojem možete obilaziti štandove s palačinkama, trgovine sa sirevima, restorane sa svjetskim kuhinjama... Nije naodmet spomenuti da tu ulicu u svom romanu 'A sunce izlazi' iz 1926. spominje i Ernest Hemingway.

Carnaby Street (London, Engleska)

I ovdje je više riječ o kvartu nego o jednoj ulici, jer se zona koju se obično zove Carnaby Street pruža kroz 14 ulica, u kojima se nalazi više od stotinu trgovina, kao i deseci barova, restorana i kafića. Nalazi se u londonskom West Endu, a ima dugu i živopisnu povijest. U 18. stoljeću tamo je bio Lowndes/Carnaby Market, no Carnaby je mnogo poznatiji kao središte Swinging Londona, kulturnog pokreta koji je tim gradom bujao u šezdesetim godinama. Tada su se po Carnabyju motali Jimi Hendrix, Beatles i Rolling Stonesi, Brigitte Bardot, Elizabeth Taylor i mnogi drugi. Carnaby je oslobođen prometa 1973. i do danas ne prestaje privlačiti umjetnike, glazbenike, dizajnere, ali i turiste koji žele upiti ekstremno komercijalizirane ostatke nekadašnje živopisnosti, više nalik Las Vegasu nego scenama iz 'Apsolutnih početnika'.

Qianmen Street (Peking, Kina)

S tradicionalnom kineskom arhitekturom, poviješću koja seže u vremena dinastija Ming i Qing (1368.–1911.) i uz super moderne trgovine i hotele, ulica Qianmen jedan je od najzornijih primjera pekinškog miješanja starog i novog. Ulica koja je to ime dobila 1965. temeljito je obnovljena uoči Olimpijskih igara 2008. održanih u Pekingu. Uz ekskluzivne trgovine, u njoj nalaze se i gastronomske ikone Pekinga - restoran Quanjude, poznat po pečenoj patki, otvoren 1864., i čajana Lao She, jedna od najpoznatijih u glavnom kineskom gradu.

Rua das Flores (Curitiba, Brazil)

Ova ulica u Curitibi, glavnom gradu brazilske savezne države Parana, poznata je i pod nazivom Rua XV de Novembro. Slavu i ime Cvjetna ulica stekla je zbog dobro održavanih cvjetnih vrtova kroz cijelu šetnicu. Popularno je mjesto okupljanja, raj za kupovinu, a zorno pokazuje i povijest ovog brazilskog grada. Zbog zelenila i raskoši ponude brazilskih artikala još je od 1972., kad je iz nje protjeran automobilski promet, popularna i među stanovnicima Curitibe i među turistima.

Buchanan Street (Glasgow, Škotska)

Otkako je pristup automobilima zabranjen 1978., ulica Buchanan izrasla je u epicentar šopinga u Glasgowu. Vrlo živa ulica okružena je robnim kućama i uličnim zabavljačima, kao i odlično sačuvanim primjerima viktorijanske i edvardijanske arhitekture. Tamo je smješten i impresivni trgovački centar Buchanan Galleries te Glasgow Royal Concert Hall. Premda je riječ o strogo pješačkoj zoni, lako je dostupna podzemnom željeznicom.

Lincoln Road (Miami Beach, Florida, SAD)

Malo je boljih načina da se provede vrijeme u Miamiju od šetnje niz Lincoln Road, pješačku zonu udaljenu samo nekoliko ulica od slavnih floridskih plaža. Tamo je živo u bilo koje doba dana, bilo da uživate u šopingu, gastronomiji sa svih krajeva svijeta ili u večernjim koktelima i fine diningu.

Rue du Petit-Champlain (Québec City, Kanada)

Imenovana po osnivaču grada Quebeca (1608.) Samuelu de Champlainu, ova ulica u povijesnoj jezgri prva je trgovačka četvrt u Sjevernoj Americi. Ulica je dostupna najstarijim stepeništem u gradu, izgrađenim 1635., poznatom po imenu Breakneck Stairs (Vratolomne stepenice). Uz obrtničke trgovine i umjetničke galerije, Rue du Petit-Champlain posjetitelje privlači uličnom umjetnošću, uključujući slavni mural koji prikazuje povijest četvrti od 17. stoljeća naovamo.

Mačja ulica (Tokio, Japan)

Duga oko 800 metara između dvije najveće tokijske šoping zone Harajukua i Shibuye, Cat Street je opuštena pješačka ulica čija su glavna osobina pomalo 'rubne' trgovine te lijepo uređeni kafići i restorani. Službeni naziv joj je Kyu-Shibuya-gawa Yuhodoro (Pješačka staza stare rijeke Shibuya) te je raj za mlade tokijske (i turitičke) hipstere. Da ne bi bilo zabune, neslužbeno ime nije dobila zbog mačaka, nego zbog 'mačjeg' hoda zaljubljenika u modu.

Third Street Promenade (Los Angeles, Kalifornija, SAD)

Šetnica na 3. ulici pruža se kroz tri bloka oslobođena automobilskog prometa nedaleko od slavnog Santa Monica Piera. S jedne strane omeđena je sa Santa Monica Place Mall, a s druge bulevarom Wilshire. Promet je tamo ukinut još u šezdesetim godinama prošlog stoljeća, što je omogućilo gustu koncentraciju restorana, trgovina i uličnih zabavljača u potrazi za slavom. Tu su i neke uobičajene kalifornijske vizure, poput drvoreda palmi s obje strane šetnice i fontane po sredini.