PUTOVANJE BEZ MREŽE

Finska zove turiste željne 'digitalnog detoxa'

10.07.2023 u 09:41

Bionic
Reading

U današnje doba skoro je nezamislivo biti 'izvan mreže'. Svijet putovanja nije imun na tu 'bolest', pa već i odredišta i razni doživljaji u njima poput restorana ili prirodnih atrakcija u recenzijama dobijaju višu ili nižu ocjenu ovisno o tome koliko se zanimljive fotografije za instagram tamo mogu napraviti. No, Finska je ponudila nešto drukčije.

Bez obzira jeste li umorni od stalne potjere za savršenom objavom s ljetovanja, ili naprosto želite izbjeći napornu poslovnu komunikaciju dok ste izvan ureda, Ulko-Tammio je mjesto za vas. Naime, taj otočić u finskom Istočnom zaljevu blizu granice s Rusijom, proglasio se 'zonom bez telefona' ovoga ljeta, kako je nedavno objavila tamošnja turistička organizacija.

'Želimo da turisti isključe svoje pametne telefone i slične uređaje, zastanu i istinski uživaju u našim otocima', napisao je u objavi Mats Selin iz organizacije koja se brine o turizmu u regiji Kotka-Hamina kojoj pripada ovaj otok.

Novo pravilo je sasvim dobrovoljno, ionako bi bilo teško kontrolirati njegovu provedbu, i počiva na vjeri u ljudski svijest. Naime, svi putnici na otok zamoljeni su da ne vade uređaje iz džepova i isključe se s društvenih mreža. Treba napomenuti da na otoku inače funkcionira mobilna mreža.

Što posjetitelji mogu raditi na Ulko-Tammiu? Taj otok, koji pripada otočkom nacionalnom parku Istočnog zaljeva, nema stalnih stanovnika. Posjetitelji mogu odsjesti ili u šatorima ili u kolibama. Park je poznat po prirodnim ljepotama, posebno zbog bogatog ptičjeg svijeta. Oni koji poslušaju savjet o 'skidanju' s mreže moći će se sasvim fokusirati na prirodu, ili tako bar vjeruju u nacionalnoj agenciji za parkove i prirodu.

Otok je ispresijecan planinarskim i hodačkim stazama po kamenitoj obali, a posjetiteljima su posebno zanimljivi tornjevi za promatranje ptica i ostale jedinstvene otočke flore i faune. Do otoka se može doći ili vlastitim plovilom, ili na krstarenjima koje organizira tvrtka MeriSet. Također, mogu se uhvatiti i morski taksiji iz Varissaarija, povijesne otočne tvrđave, ili iz obližnjeg restorana Vaakkua.

Prema tome, ako želite digitalni detox, pravac Finska. Ili upotrijebite nešto slobodne volje i natjerajte se na uživanje na ljetovanju i bez milijun snimljenih fotografija.