VIŠE OD ČOKOLADE

Većina pahuljica sadrži velike količine šećera

29.02.2012 u 10:45

Bionic
Reading

Umjesto gotovih pahuljica sami spravite zdrav i hranjiv obrok, savjetuju nutricionisti, budući da većina 'zdravih' pahuljica sadrži velike količine šećera

Također je dobro znati da se upravo za taj organizmu važan prvi obrok preporučuju pahuljice, kako odraslima tako i djeci. No, najnovije istraživanje u Velikoj Britaniji šokiralo je javnost – ustanovili su, naime, da većina pahuljica koje se reklamiraju kao zdrave sadrže velike količine šećera. Čak više od, recimo, čokolade.

U istraživanju je sudjelovala Jacqui Lowdon, specijalistica za dječju prehranu, koja kaže da bi kutije s takvim pahuljicama zbog velikog postotka šećera trebale u dućanima stajati pokraj čokoladnih keksa.

'U procesu proizvodnje gube se brojne nutritivne vrijednosti namirnica, zbog čega proizvođači dodaju pojačivače okusa i, naravno, šećer kako bi njihov proizvod imao okus koji će se svidjeti konzumentima', objašnjava Lowdon te zaključuje da bi kupci obvezno trebali čitati što sve sadrži i u kojoj količini ono što kupuju te da se ne daju zavarati porukama o dodanim vitaminima i mineralima.

Da treba pažljivo birati što ćete doručkovati, slaže se i magistrica nutricionizma Mirela Marić, koja kao najzdraviju opciju navodi zobene pahuljice.

'Savjetujem da se, umjesto kupnje gotovih kombinacija, uzme nekoliko vrsta žitarica i onda kombinira po volji. Žitarice su dobar izvor energije zbog čega se i preporučuje konzumirati ih ujutro, no recimo zobene su dvostruko manje kalorične od kukuruznih pahuljica', objašnjava Marić te dodaje da je bitno i ono što se dodaje u pahuljice.

Tako treba pripaziti na suho voće koje sadrži veću koncentraciju šećera od svježeg voća, kao i na voćne jogurte. Najbolje je, preporučuju nutricionisti, za pojačavanje okusa staviti cimet, steviju ili med.