pretilost

Važno je imati dobru liniju

15.09.2023 u 08:59

Bionic
Reading

Porazne statistike pokazuju da su Hrvati najdeblji narod u Europskoj uniji, obzirom na podatak da 65% odraslih i 35% djece ima prekomjernu tjelesnu težinu

Najnovija izvješća Svjetske zdravstvene organizacije ukazuju na epidemijske razmjere pretilosti europske populacije te je utvrđeno da pretilost godišnje uzrokuje oko 200.000 slučajeva raka i 1.2 milijuna smrti. U cijeloj Europi 59% odraslih osoba ima prekomjernu tjelesnu težinu ili je pretilo, kao i 8% djece mlađe od pet godina. Prema izvješću predstavljenom na Europskom kongresu o pretilosti, prevalencija pretilosti u Europi veća je nego u bilo kojem drugom dijelu svijeta izuzev Amerike. Osim toga, debljina je i golemi globalni problem. Prema podatcima Svjetske zdravstvene organizacije, više od 1.9 milijardi osoba starijih od osamnaest godina ima prekomjernu težinu, a 600.000.000 od njih je pretilo.

Dakle, pretilost je kompleksan medicinski problem. Često je povezana s nizom drugih bolesti, uključujući mišićno-koštane bolesti, dijabetes tipa 2, bolesti srca i jetre, inzulinsku rezistenciju, depresiju i najmanje 13 različitih vrsta raka. U izvješću Svjetske zdravstvene organizacije navodi se i da višak tjelesnih masnoća dovodi do prerane smrti te čini vodeći čimbenik rizika za invalidnost. U konačnici, uzroci pretilosti puno su složeniji od obične nezdrave prehrane i tjelesne neaktivnosti, a obuhvaćaju kompleksan sustav koji je etiološki uvjetovan čimbenicima iz okoliša i genetičkim faktorima. Kompleksnost bolesnika oboljelih od predijabetesa, dijabetesa, poremećaja metabolizma, hiperlipidemije, hipertenzije, pretilosti te kardiovaskularnih bolesti zahtijeva sveobuhvatni, multidisciplinarni i individualizirani pristup.

Specijalna bolnica Sv. Katarina prepoznala je potrebe pacijenata i kompleksnost ovog globalnog problema te pokrenula Centar za liječenje pretilosti u sklopu kojeg provodi personalizirano i učinkovito liječenje debljine. Debljina je bolest i tako se treba odnositi prema njoj, stoga je individualan pristup ključan u njezinom liječenju.

Osim liječenju bolesnika s pretilošću, Centar za pretilost namijenjen je i osobama s kardiološkom i metaboličkim bolestima te osobama izloženim stresu i čimbenicima rizika koji nemaju razvijenu kardiovaskularnu bolest.

Specifičnost Centra za liječenje pretilosti je u multidisciplinarnom timu stručnjaka (kardiolog, endokrinolog, nutricionist, genetičar, fizijatar, psihijatar, radiolog) i nutrigenetičkoj analizi. Osim toga, u Sv. Katarini svakom je pacijentu osiguran profesionalan i individualan pristup u postizanju zdravog stila života i borbi protiv debljine, i to kroz tri paketa usluga za liječenje pretilostiosnovni, prošireni i premium paket. Vrhunski stručnjaci savjetovat će vas na putu zdravog mršavljenja kako da promijenite svoj stil života i poboljšate njegovu kvalitetu te odgovoriti na sva vaša pitanja i nedoumice.

Najčešći znakovi i tegobe koje mogu ukazivati na potrebu javljanja u Centar za liječenje pretilosti:

  • Prekomjerna tjelesna težina ili pretilost: indeks tjelesne mase (ITM) iznad normalnih granica, a posebice ako je veći od 30 kg/m2 uz povećan omjer masnog tkiva.
  • Metabolički poremećaji: osobe s dijabetesom tipa 2, metaboličkim sindromom, inzulinskom rezistencijom, povišenim krvnim tlakom ili abnormalnim lipidnim profilom mogu se obratiti Centru radi procjene i liječenja bolesti te njezinih komplikacija.
  • Zdravstvene komplikacije: zdravstveni problemi koji su povezani s pretilošću ili metaboličkim poremećajima, poput srčanih bolesti, bolesti jetre, osteoartritisa, apneje za vrijeme spavanja itd., mogu biti razlog za konzultacije u Centru za liječenje pretilost.

Prednost Centra za liječenje pretilosti jest multidisciplinarni pristup, a u njega su uključeni stručnjaci multidisciplinarnog tima:

  • Kardiolozi: specijalisti za liječenje poremećaja kardiovaskularnog sustava, uključujući bolesti srca i krvnih žila.
  • Endokrinolozi: specijalisti za liječenje poremećaja endokrinog sustava, uključujući dijabetes i metaboličke poremećaje.
  • Nutricionisti: stručnjaci za prehranu koji pružaju individualizirane planove prehrane i savjete o prehrambenim navikama.
  • Genetičari: specijalisti za provođenje genetičkih testova koji mogu pomoći u izradi personaliziranih planova prehrane sukladno genetičkom profilu pacijenta.
  • Fizijatri i fizioterapeuti: stručnjaci za tjelesnu terapiju i vježbe koji mogu pomoći u poboljšanju tjelesne kondicije, mršavljenju i održavanju zdravog metabolizma.
  • Psiholozi i psihijatri: stručnjaci koji pružaju podršku pacijentima u promjeni ponašanja, upravljanju emocionalnim aspektima vezanim uz pretilost te rješavanju problema s prehranom i samopouzdanjem.

Fizikalna terapija igra važnu ulogu u rehabilitaciji pretilosti i povezanih poremećaja lokomotornog sustava, pomažući u smanjenju boli, poboljšanju pokretljivosti i funkcionalnosti tijela. Pritom je nužno održavanje zdrave tjelesne mase, redovita i umjerena tjelovježba, pravilna i uravnotežena prehrana i izbjegavanje sjedilačkog načina života. Također je važno pratiti svoje zdravlje i redovito se javljati liječniku na pregled, kao i započeti rano liječenje bilo kakvih zdravstvenih problema.

Kako izgubiti višak kilograma, tj. smršaviti jedno je od onih zdravstvenih pitanja koje mnogim ljudima stvara veliki pritisak!

Dobra vijest u svemu tome je da čak i skroman gubitak na tjelesnoj masi može poboljšati ili spriječiti zdravstvene probleme povezane s pretilošću.

Evo nekoliko jednostavnih promjena koje možete unijeti u svoje prehrambene navike kako biste izgubili višak kilograma i spriječili pretilost:

  • Jedite 4-5 puta dnevno
  • Jedite više povrća i voća
  • Izbjegavajte prerađenu hranu: visoko obrađena hrana, poput hrane pripremljene u puno masnoće (brza hrana, pržena i pohana) i industrijski procesirane hrane (polupripremljena ili pripremljena hrana, pekarski proizvodi, slatkiši, kolači, grickalice, zaslađeni napici) čest je izvor praznih kalorija koje su povezane s nakupljanjem suvišnih kilograma
  • Smanjite konzumaciju šećera: glavni izvori dodanog šećera koje treba izbjegavati uključuju slatke napitke kao što su gazirana pića te energetska ili sportska pića; deserte od žitarica poput pita, keksa i kolača; voćna pića (koja su rijetko kada 100% prirodni sok); bombone te mliječne deserte poput sladoleda
  • Ograničite unos umjetnih zaslađivača
  • Preskočite loše masti: jedenje hrane koja sadrži trans masti (djelomično hidrogenizirano ili djelomično očvrsnuto biljno ulje ili mast) i prevelik unos zasićenih masnoća doprinosi pretilosti
  • Pijte mudro: pijte više vode i izbacite sve zašećerene napitke iz svoje prehrane
  • Kuhajte kod kuće
  • Isprobajte biljnu prehranu: prehrana na biljnoj bazi povezana je s boljim cjelokupnim zdravljem i puno nižom stopom pretilosti.

Kad ovisnost o hrani postane preveliki zalogaj, napravite prvi korak prema zdravijem stilu životu i unesite pozitivne promjene već sada!

Javite se s povjerenjem u Centar za liječenje pretilosti Specijalne bolnice Sv. Katarina na broj telefona 01 2867 400 ili e-mail info@svkatarina.hr i preuzmite kontrolu nad debljinom!