TA DIVNA PASIFLORA

Najljepši ukras za svaki vrt ili balkon: Ova biljka predivnih cvjetova cvjetat će cijelo ljeto

11.05.2024 u 10:11

Bionic
Reading

Pasiflora (lat. passiflora) je upečatljiva biljka penjačica neobičnih cvjetova te će svakom vrtu dati poseban šarm

Ova divna biljka raskošnih cvjetova porijeklom iz tropskih područja Amerike, može narasti i do 8 metara, a uzdiže se pomoću jednostavnih vitica koje stvara u svojim listovima.

Negdje je poznata i kao 'Isusova kruna' zbog svojih cvjetova čiji vjenčić zbilja podsjeća na Isusovu krunu od trnja, što odgovara i njezinom latinskom imenu roda Passiflora što potječe od riječi 'passio' (patnja, Isusova muka) i flos (cvijet).

Pasiflora je rod od oko 550 vrsta cvjetnica, tipskog roda obitelji Passifloraceae, a neke daju i jestiv plod poznat i kao tzv. passion fruit.

Cvijeće za vrt u proljeće Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Ono što je čini posebno su vrlo veliki, dekorativni cvjetovi pomalo egzotičnog izgleda, a osim što su upečatljivi i lijepi, cvjetaju tijekom cijeloga ljeta.

Iako su je u Europu donijeli Španjolci početkom 17. stoljeća, ova efektna biljka uspješno uspijeva i kod nas. Postoji više vrsta ove biljke, a za uzgajanje u kući najbolja je Passiflora caeruela.

Kako dolazi iz sunčanih područja ovoj biljci potrebno je dosta sunca i topline, kao i dovoljno vlage. Ako ima dovoljno topline cvjeta kroz cijelo ljeto i jesen, a treba pripaziti ako ste na području gdje ima mraza jer je vrlo osjetljiva pa je zimi obavezno unesite u kuću.

Možete je uzgajati i u stanu no postavite je na mjesto s dovoljno sunca i gdje zrak slobodno cirkulira. Ljeti ova biljka traži puno vlage, pa je obilato zalijevajte do dva puta u danu, dok je tijekom zimskih mjeseci dovoljno samo jednom tjedno.

Svakako na početku proljeća ne zaboravite podrezati vitice i izdanke kako bi se dobro razvijala i osigurajte joj potporu.