ČUDESNA BAKTERIJA TU-103

Uskoro vozimo automobile na stare novine!

  • Autor: I. Ć.
  • Zadnja izmjena 16.09.2011 13:20
  • Objavljeno 16.09.2011 u 13:20
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Tehnologija električnih automobila u posljednje je vrijeme uistinu uzela maha, no dobri stari motor s unutarnjim sagorijevanjem još uvijek ima pokoji adut na svojoj strani

Upoznajte novu generaciju bakterije Clostridium kodnog imena TU-103. Ovaj jednostavni organizam, razvijen na Sveučilištu Tulane u New Orleansu, prvi je svoje generacije sposoban proizvoditi butanol od celuloze.

To znači da mu kao sirovina može poslužiti bilo koja vrsta bilja ili biljnog produkta, od sijena do starog papira.

David Mullin, profesor s odsjeka za molekularnu biologiju Sveučilišta Tulane koji je stvorio TU-103 objašnjava: 'Celuloza je sveprisutna: papir, trava, lišće, nusprodukti iz poljoprivrede. Ova sirovina je dostupna u ogromnim količinama jer je najčešće odbačena.'

Da stvar bude bolja, u usporedbi s bioetanolom, butanol je znatno bolje gorivo. Osim što za njegovu izradu nije potrebna sirovina poput kukuruza, energetski je učinkovitiji, te njegovo sagorijevanje emitira manje CO2, a također ga nije potrebno dodatno rafinirati za sagorijevanje u benzinskim motorima.

Čudesna bakterija zasad odrađuje prve testove u laboratoriju, no američki znanstvenici nadaju se partnerstvu s investitorom koji bi gorivo mogao proizvoditi u mnogo većim količinama.

Nije nam poznato koliko kilograma starih novina je potrebno za litru butanola, no budućnost u kojoj ćemo se voziti na odbačenu biomasu u svakom slučaju zvuči primamljivo.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi