S POTPISOM GUCCIJA

Uskoro će napuniti 80 godina: Ovoj torbici retro šarma ne prestaje rasti popularnost

14.11.2023 u 13:27

Bionic
Reading

Na modnoj sceni prisutna od davne 1947. godine, Guccijeva Bamboo torbica s razlogom nosi titulu kultnog modnog dodatka. Njezin klasičan dizajn, najfinija talijanska koža i prepoznatljiva ručka od bambusa, ni gotovo 80 godina kasnije, ne prestaje intrigirati ljubiteljice mode

Danas davne 1947. godine, talijanska modna kuća Gucci predstavila je prvu kolekciju dodataka s bambusom kako bi nadoknadila nestašicu kože koja je pogodila modnu industriju u godinama neposredno nakon završetka Drugog svjetskog rata. Gucci je uživao kreativno reinventirajući ovaj materijal uvezen iz Japana i transformirajući ga u ručku torbi, obogativši tako svoje modele neočekivanim detaljem koji im je podigao modni kvocijent.

Meko i podatno drvo, idealno da bude zakrivljeno poput drške, odredit će prvo ime, a potom i status kultne torbe Bamboo 1947 koja je danas među favoritima novog Guccijeva dizajnera Sabata De Sarna, i iznova interpretirana od strane kreativnih direktora koji su mu prethodili.

Prva ju je na velikom kinoplatnu nosila glumica Ingrid Bergman u filmu 'Putovanje u Italiju' iz 1954. godine. Od tog trenutka, Guccijeva Bamboo torba postala je 'it' torbom međunarodnog jet-seta i predmetom žudnje. Više od 70 godina nakon nastanka originalnog modela Guccia Guccija, i tog remek-djela Roberta Rossellinija, uspjela je preživjeti trendove ostajući kultnim komad om u ženskoj, ali i muškoj garderobi.

Izmjenjivih naramenica, u raznim veličinama i materijalima, klasičnim nijansama ili posebnim izdanjima, s legendarnom ručkom od bambusa - oblikovanom i presvučenom s nekoliko slojeva laka - svaka Bamboo torba jedinstven je i bezvremenski modni dodatak.

Uvijek prisutna u kolekcijama uz podjednako ikonične modele poput 'Jackie 1961' ili 'Horsebit', Bamboo model ostaje klasikom s neodoljivim retro prizvukom.

Prvo veće ponovno lansiranje od 1947. godine, kada je premijerno predstavljena javnosti, Guccijeva Bamboo torba imala je u kolekciji za sezonu proljeće - ljeto 2010. godine, kada ju je reinterpretirala tadašnja kreativna direktorica brenda Frida Giannini.

Gotovo 74 godine nakon rođenja Bamboo torbice, dizajner Alessandro Michele također se poigrao s njezinim dizajnom, kao i aktualni dizajner Guccija, Talijan Sabato De Sarno. Skladna u svom zaobljenom obliku s preklopom zatvorenim bambusovim uvijanjem, elementi kao što su lanac i privjesak s kožnom resom ovu torbu čine suvremenom, a za izradu jednog modela potrebno je utrošiti čak 13 sati rada.

  • +12
Gucci proljeće/ljeto 2024. Izvor: Profimedia / Autor: WWW.FASHIONPPS.COM / AVALON