PLANOVI ZA LJETO

USA Today: Ljudi, krstarite hrvatskom obalom!

15.01.2016 u 11:19

Bionic
Reading

Sunce, more, opuštanje, otkrivanje i tulumarenje. A uz sve to – kultura. Teško da ima boljeg načina da se provede ljeto. USA Today predlaže Hrvatsku kao odredište za ležerno i jeftino krstarenje

Ovo nije uobičajeno krstarenje

Kad pomislite na krstarenje, vjerojatno na umu imate ogromne kruzere sa svim pogodnostima. To nije nemoguće kad je hrvatska obala u pitanju, no možda nešto zanimljivije iskustvo je jedrilica na kojoj putuje između 20 i 40 putnika, predlaže USA Today

U opuštenoj atmosferi jedrilice moći ćete se odmoriti upoznavanjem suputnika, čitanjem i prekrasnim pogledom na hrvatsku obalu.

Krstarenje tijekom dana – tulumi noću

Najbolje je odabrati tvrtku koja jedri tijekom prijepodneva, a poslijepodne, večeri i noći prepušta vama. Ideja je doručkovati i ručati na brodu, a ostatak dana provesti otkrivajući gradove na obali i njihov noćni život.


Vidjet ćete mnogo toga

Čar krstarenja je između ostalog to što ćete vidjeti mnoštvo mjesta, a ako ste odabrali manje plovilo, moći ćete se usidriti u samom gradu, čak i kad je u pitanju jedno od manjih mjesta. Vaša soba čekat će vas na jedrilici kad god je trebate posjetiti, a jedino pravilo kojeg se morate pridržavati je povratak na vrijeme za jutarnje isplovljavanje.

Plivanje i sunčanje gdje god poželite

Male skrivene plaže do kojih se može samo čamcem sjajna su mjesta za malo plivanja i sunčanja. Skočite u more direktno sa svoje jedrilice i uživajte u bezbrižnom ljetu.

Upoznajte nove ljude

Nema sumnje da će ljudi na jedrilici na neki način biti slični vama s obzirom da su se odlučili za takvu vrstu ljetovanja. Sve će vas povezati želja za avanturom, putovanjem i zabavom, bez obzira na nacionalnost i jezik koji govorite.

Sladoled je svugdje, no hrana je općenito fina

Ljetovanje vam pruža priliku da svoju prehranu obogatite hladnim jelima i pićima. Sladoled će prednjačiti jer ga ima svugdje, no to nije razlog da preskočite povremeni posjet nekom restoranu koji vam je privukao oko. Ili nos, kad su u pitanju pržene lignje.

Neće vam manjkati stvari koje možete isprobati

Gotovo da nema kraja onome što možete raditi svaki put kad pristanete. Možete ići roniti, iznajmiti jet-ski, planinariti, otići na rafting, iznajmiti bicikl ili se pak baciti na otkrivanje lokalne kulturne baštine.

Zalasci Sunca će vam se urezati u pamćenje

Iako vjerojatno nikad nećete zaboraviti zalaske Sunca na Jadranu, nema razloga zašto ne biste fotoaparatom ovjekovječili najljepše od njih. Svakako ćete imati pregršt prilika za nevjerojatne fotografije.

Noćni život će vas oduševiti

Svaku noć tulumarit ćete u nekom novom mjestu. Ponekad u nekom odličnom klubu, a ponekad na otvorenom – u borovoj šumici ili na plaži.

Krstarenje nije nerazumno skupo

Za razliku od ljetovanja na kruzeru, krstarenje na manjem brodu moguće je pronaći po poželjnoj cijeni. Naravno, usluga uglavnom ovisi o vašem budžetu, pa za malo novca nemojte očekivati sjajan smještaj i gurmanske užitke.

Najvjerojatnije ćete morati dijeliti kabinu s nekim, pa je uvijek najbolja ideja ići na krstarenje s prijateljima. U svakom slučaju, u današnje vrijeme se svašta može naći po povoljnoj cijeni, pogotovo kad je u pitanju avanturizam na Jadranu.

Ukratko, možda nećete uplatiti luksuzno krstarenje, ali će svakako biti nezaboravno.