GRACE JONES

Urbana Amazonka koja je zauvijek promijenila pop kulturu

10.07.2017 u 18:01

Bionic
Reading

Kada je riječ o dugovječnom utjecaju, samo nekoliko umjetnika može stajati uz bok Grace Jones. Protekla četiri desetljeća ova Jamajčanka poslužila je kao nepresušna inspiracija mnoštvu umjetnika u ulozi muze koja kanalizira neustrašivost, androginost i sirovi seksepil

S listom obožavatelja, od tuniskog dizajnera cipela Azzedine Alaïe do Riccarda Tiscija, Grace Jones nije samo modna, već i ikona pop kulture čiji neustrašiv modni stil fascinira i služi kao inspiracija mnoštvu pop zvijezda današnjice.

Rodom iz grada Spanish Town na Jamajci, Grace Jones prevalila je put od top modela, muze fotografa, umjetnika i dizajnera do pop zvijezde i neupitne legende drskog samopouzdanja i subverzivne hrabrosti.

Ni u sedmom desetljeću života Jones ne prestaje pomicati granice, a prošle godine objavila je iskrenu autobiografiju, ironično nazvanu 'I'll Never Write My Memoirs', u kojoj istražuje iznenađujući seksizam u umjetničkom i glazbenom svijetu, zamjerivši se osobama koje su nastojale iskoristiti spolnu nadmoć kako bi potkopale njezinu kreativnu kontrolu nad karijerom. 

Njezini dojmovi, sjećanja i stavovi iskazani u autobiografiji predstavljaju važan dokument u kontekstu povijesti popularne glazbe i umjetnosti druge polovice dvadesetog stoljeća.

U trenutku kad  ju je slavni Andy Warhol upoznao s Keithom Haringom, koji je zatim oslikao njezino golo tijelo zabilježeno fotografskim okom Roberta Mapplethorpea, Grace Jones postala je živuća umjetnost u pravom smislu riječi.

Grace Jones Painted by Keith Haring & Dancing in VAMP Autor: YouTube

Turbulentnu karijeru započela je 70-ih godina kao model u kultnoj modnoj agenciji Wilhemina Models, a njujoršku adresu ubrzo je zamijenila pariškom te je postala sastavni dio elitne klupske scene. Životom u pariškom stanu s Jessicom Lange i Jerry Hall, fotografijama Antonija Lopeza ili odlascima u kultni Club Sept u društvu Armanija i Lagerfelda, Jones je postala zvijezda o kojoj se naveliko govorilo.

Objavu dijeli @matttheshepard

Tijekom života u Parizu, u kojem je naučila francuski za tri mjeseca, Grace je postala simbol beskompromisne i nepopustljive egzotične ljepotice.

Dramatična šminka, obrijana glava, odijela inspirirana muškom estetikom, futuristički krojevi i fetišistički korzeti uz avangardne šešire do krajnosti su potvrđivali ekstravagantnost i neponovljivost vatrene Jamajčanke.

Uz uspješnu glazbenu i modnu karijeru, nekoliko puta zaplivala je i glumačkim vodama ostvarivši jednu od zapaženijih uloga negativke u filmu 'Pogled na ubojstvo' o britanskom tajnom agentu Jamesu Bondu iz 1985. godine.

Osim što je svijetu servirala mnoštvo disko uspješnica, vitalnost Grace Jones oživjela je modnu scenu. Prije nego što je 'Pull Up to the Bumper' postala disko himna, Jones je imala značajan utjecaj kao model fotografima poput Helmuta Newtona i Guya Bourdina, a njihova suradnja rezultirala je nezapamćenim umjetničkim fotografijama.

Objavu dijeli ★ (@thestonemilker)

Njezina odjeća, koja je često uključivala ekstravagantna pokrivala za glavu s potpisom Phillipa Treacyja i marame - kapuljače Halstonanda Alaïae, toliko je puta kopirana da je s vremenom zaradila bezvremenski status.

Prije Tyre Banks i crne pantere Naomi Campbell, Jones je krasila naslovnice mnoštva glossy magazina ušavši u povijest kao jedna od prvih tamnoputih dama koja je uspjela nadići rasne barijere u modnoj industriji.

  • +4
Modna ikona Grace Jones Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Nakon 19 godina diskografske pauze vratila se 2009. zapaženim albumom 'Hurricane'. Od tada nije prestala nastupati, a na pozornici je jednako originalna i energična kao i na početku karijere.

Da je uistinu riječ o intrigantnoj ikoni koja neprestano definira glazbu, modu i umjetnost, imate se priliku uvjeriti na njezinu premijernom nastupu u Hrvatskoj 30. kolovoza u impozantnom zdanju pulske Arene, u povodu šestog izdanja festivala Dimensions

U pulskoj Areni, uz Grace Jones, očekuje vas nastup elektroničkog superbenda Moderat, eksperimentalnog jazz sastava Jussef Kammaala te bubnjara i kompozitora Mosesa Boyda.