ZABAVA POD MASKAMA

Upoznajte najluđe karnevale na svijetu

27.01.2012 u 08:52

Bionic
Reading

U vremenu prije korizme, diljem svijeta održavaju se karnevali, a zaljubljenicima u te kostimirane zabave najvažniji je dobar provod i što duža i kreativnija maškarana povorka. Najpoznatije svjetske maškare su u Rio de Janeireu, Venecijanski karneval te Mardi Gras u New Orleansu

Karneval svoje porijeklo vuče još iz srednjeg vijeka, a ideja vodilja mu je bila omogućiti običnim smrtnicima da se sigurni ispod maske upuste u najluđe i najsmionije razbijanje društvenih normi i pravila. Riječ karneval potječe od latinskog 'carne valle', što znači 'zbogom, meso', aludirajući time da se nužno nauživati mesa prije nadolazeće korizme, odnosno mesopusta.

Hrvatske turističke agencije organiziraju putovanja na dva najpoznatija europska karnevala, venecijanski i onaj u Nici. U Veneciji se može otputovati autobusom za nekoliko stotina kuna, dok četverodnevno putovanje na Karneval u Nici i festival limuna u Mentonu stoji nešto više od tisuću kuna.

Dekadentna Venecija

Karneval u Veneciji po svojim je dekadentnim zabavama pod maskama poznat već stoljećima

Karneval u Veneciji po svojim je dekadentnim maskiranim zabavama poznat već stoljećima. Tijekom karnevala cijeli grad, otoci i obližnje kopno su maskirani, a ulice ispune tisuće kostima, od renesansnih plemića do likova iz commedije dell'arte, koji Veneciju čine najpoznatijim i najzanimljivijim europskim karnevalom.

Ako od 13. do 24. veljače odete u Veneciju, moći ćete uživati u brojnim programima, od dječjeg natječaja za najbolju masku i povijesnih parada na Trgu Sv. Marka, preko koncerata srednjovjekovne glazbe i glazbe 17. stoljeća u Campu San Barnaba do prezentacija hrane u četvrti Cannaregio i predstava uličnih kazališta u Santa Croceu. Pokladne su atrakcije i Karneval u mraku, otvaranje i zatvaranja karnevala u luksuznoj plesnoj dvorani hotela Luna Baglioni, kao i tematski balovi u pravilu namijenjeni uskom krugu odabranih.

Rascvjetana Nica

Karneval u Nici je spoj karnevalske povorke i festivala uličnih izvođača, uz neizostavni vatromet. Najpoznatija je povorka cvijeća s prekrasno ukrašenim kolima na šetalištu Promenade des Anglais. U sklopu karnevalskih događaja je večernja Parada svjetla uz ogromne figure, raznobojne cvjetne aranžmane i veseli karnevalski ugođaj. Ovogodišnja je tema karnevala u Nici, koji se obilježava od 1876. godine, 'kralj sporta' u čast predstojećoj olimpijadi u Londonu.

Mardi Gras u New Orleansu svake godine privlači milijune turista

Blizu Nice je i Menton, poznat po Festivalu limuna koji se održava u vrijeme karnevala i svake ga godine posjeti više od 230.000 znatiželjnika! Ljetovalište Menton nalazi se uz samu talijansku granicu a poznato je po velikim parkovima i nasadima limuna i naranči. U njemu možete kupiti liker od najpoznatijih mentonskih limuna, sapune i toaletne vodice s mirisom limuna, šarene provansalske stolnjake, mirisne jastučiće s lavandom ili možete pojesti sladoled u nekoj od najboljih slastičarnica Azurne obale.

U ritmu brazilske sambe

Paradu sambe u Riju posjeti u prosjeku oko pola milijuna stranih posjetitelja. Za razliku od hladne Europe, ovom festivalu u prilog idu i klimatske prilike jer veljača je najtopliji mjesec na području južne hemisfere. Usprkos tome, za dodatno podizanje temperature brinu carnavalescosi, kostimografi zaslužni za kreacije koje krase i razgolićuju sudionike parade.

Pripreme za karneval u Riju traju mjesecima: škole plesa vježbaju pokrete, kreiraju se i šiju kostimi, sklada se glazba i skupljaju tisuće volontera ključnih za uspjeh ove grandiozne predstave. Valja istaknuti da su obično najnadahnutiji među izvođačima favelasi - skupine iz siromašnih četvrti koje svu svoju energiju ulažu u paradu. Karneval u Riju rijetke je ostavio ravnodušnima, a ovogodišnje festivalsko ludilo traje od 17. do 22. veljače.

Bitka cvijeća u Kolumbiji

Na južnoameričkom tlu jedan od poznatijih karnevala održava se u kolumbijskom gradu Baranquilli koji je doslovno paraliziran u vrijeme maškara. Sve ulice zauzimaju maskirani glazbenici, pjevači i plesači koji kombiniraju korake raznih civilizacija što su se susrele na ovom tlu – od španjolskog palotea, preko konga do autohtonih plesova kolumbijskih Indiosa. Festival počinje Bitkom cvijeća, kulminira velikom povorkom i završava paljenjem Pusta koji se u tamošnjem žargonu naziva Joselito Carvajal. Festival koji se neprestano održava od 19. stoljeća uvršten je na UNESCO-ov popis svjetske nematerijalne baštine.

Mardi Gras parada u New Orleansu

Najpoznatija karnevalska parada u Sjevernoj Americi, Mardi Gras u New Orleansu, održava se 21. veljače. Poznati karneval u New Orleans donijeli su francuski kolonizatori, a proslava je postala dio tradicije, zbog koje se u grad na obali Mississippija svake godine slije i do četiri milijuna turista.

Od bližih destinacija poznati se karneval održava i u njemačkom Koelnu, gdje ga stanovnici nazivaju i 'Peto godišnje doba'. Glavni maskenbalski događaj je karnevalski ponedjeljak Rosenmontag (u prijevodu Ružin ponedjeljak), kada će velika maskirana povorka paradirati gradskim ulicama. Velika prednost ovog karnevala je i što je Koeln jeftinim letovima Germanwingsa izravno povezan sa Zagrebom.