GASTROTURIZAM

Upoznajte najbolje kuhinje svijeta

06.05.2011 u 10:18

Bionic
Reading

Na svakom putovanju hrana je nedjeljiv dio ukupnog doživljaja. Bez obzira kamo idete, kušat ćete barem jedno jelo koje će vas približiti tamošnjoj kulturi, no u nekim zemljama lokalni specijaliteti predstavljaju sam vrh svjetske gastronomije

Slijedi popis zemalja što privlače ljubitelje hrane iz svih dijelova svijeta i koje će vaše nepce, posjetite li ih, zasigurno dugo čuvati u lijepom sjećanju.

Tajland - salata


Tajland
Zemlja na raskrižju Indije, Kine i Oceanije pokupila je najbolje kulinarske tehnike, ali i sastojke od svih svojih susjeda. Hrana obično obiluje jakim okusima poput češnjaka i čilija, dok mnoga jela sadrže sok od limete, korijander i limunsku travu koji jelima daju karakterističan štih, kao i legendarni riblji umak te krema od račića.

Kina
Od uličnih štandova s rezancima i knedlama do najelitnijih restorana i sala za bankete, kineska je kuhinja jedna od najboljih na svijetu. Civilizacijsko shvaćanje jina i janga, odnosno ravnoteže i harmonije, vidljivo je i na tanjuru - od hrane za hlađenje poput povrća i voća do zagrijavajućih začina i mesa. Kinezi cijene rižu, ali se uz gotovo svaki obrok nude i rezanci, dok regionalni specijaliteti ovise o geografskom položaju i povijesti.

Topli kruh i masline, neizostavne namirnice u grčkoj kuhinji
Grčka
Od maslina do hobotnice, prava grčka kuhinja ovisi o svježim, jednostavnim i prirodnim namirnicama. Maskiranje ili kompliciranje originalnog okusa nije preporučljivo, posebno ako pred sobom imate topli kruh, domaće rajčice ili svježu mediteransku ribu. Glavni dnevni događaj je ručak koji je zapravo procesija hrane donesene na stol neposredno nakon pripremanja. Srijeda i petak tradicionalno su bezmesni dani, pa i vegetarijanci mogu doći na svoje.

Indija
Indijska gastronomija mijenja oblik kako se krećete između gradova i regija te ogromne zemlje. Temelj svih jela je riža na jugu i kruh roti na sjeveru zemlje. Uz to obično ide mahunarka dhal, povrće i umak chutney, kao i riba. Bez obzira na sastojke, ovo, kao i mnoga druga jela, sadrži egzotične začine zbog kojih će vaše nepce poželjeti zaplesati od uzbuđenja.


Francuzi su majstori i za krem juhe i variva
Francuska
Od sira i šampanjca do puževa i baguettea, Francuzi su diljem svijeta poznati po svojim prehrambenim navikama. Francuska kuhinja dugo se isticala po velikoj raznovrsnosti jela i namirnica, a svaka regija, ovisno o geografskim i klimatskim karakteristikama, ima drugačije specijalitete. Mnogi u Francuskoj i danas ručak smatraju glavnim obrokom, no dvosatnog maratonskog uživanja sve je manje. Krunskim obrokom sve se češće smatra pažljivo pripravljena večera s čak šest sljedova.

Španjolska

Španjolci kombiniraju plodove mora, odnosno račiće s mesom

Španjolska, a posebno katalonska kuhinja, koja je, naravno, najbolja u Barceloni, sve češće dobiva priznanja gurmana iz cijelog svijeta. Poput ostalih regionalnih kuhinja u Španjolskoj, i katalonska obiluje začinima kao što su šafran i kumin te kao med slatkim kolačima raznih vrsta. Specifičnost te kuhinje u odnosu na ostale europske zemlje je kombinacija plodova mora i mesa uz bogat izbor raznih umaka. Večera je glavni gurmanski doživljaj, no nikad prije 21 sat.

Indonezija i Malezija
Kuhinje u te dvije zemlje velika su mješavina raznih utjecaja, od kineskog i portugalskog do indijskog. Razni kolonizatori sa sobom su donosili sastojke i kulinarske recepte, a kao posljedica je ostala jednostavna kuhinja, čiji okusi ostaju jasni i odvojeni. Obilje riže podsjeća da je riječ o zemlji na čijim platoima raste mnoštvo te biljke, začini na vrijeme trgovine i kolonizacije, dok vatreni čili u ljudima budi gurmansku strast.

Meksiko

Meksičke tortilje u raznim kombinacijama imaju štovatelje diljem svijeta

Osjećaj za miješanje raznih prehrambenih navika u meksičkoj kuhinji najbolje dolazi do izražaja na proslavama. Od svih utjecaja najjači je ipak španjolski, no zahvaljujući povijesti osjete se i primjese francuske i afričkih kuhinja. Konstanta su, međutim, jela na bazi kukuruza i graha te tortilje posluženi pod imenima tacos, enchiladas, questadillas... Nemojte zaboraviti ni crva na dnu boce tekile.


Japanski minimalizam, dominantan i u kuhinji
Italija
Hrana je talijanski najpoznatiji izvozni proizvod, i to s razlogom. Unatoč brojnim razlikama koje postoje među regijama, postoje neke poveznice koje tu kuhinju čine jedinstvenom. Sjetite se tanke kore talijanskih pizza, al dente tjestenine i raznih vrsta rižota. A od pića? Dovoljno je spomenuti samo kavu, čiju su pripremu Talijani usavršili i doveli do perfekcije.

Japan
Uspijete li spetljati jezik i izgovoriti riječ jelovnik, japanska kuhinja otkrit će vam se kao jedna od najzahvalnijih na svijetu. Mnogi japanski restorani usredotočili su se na specijalizirana jela kao što su yakitori – ražnjići od piletine ili povrća, sushi i sashimi (sirova riba), tempura (lagano prženi sastojci) i rezanci. Vrhunac japanske prehrane, kaiseki, izveden je kao dodatak ceremoniji čaja, a sastoji se od pripreme, posluživanja i ceremonije u sklopu koje se u nekoliko sljedova hrane slavi cijenjena umjetnost njena konzumiranja.