OTKRIJTE ŠTO VAM NEDOSTAJE

Unosite li dovoljno vitamina i minerala?

06.09.2011 u 11:42

Bionic
Reading

Umorni ste? Osjećate se slomljeno, a koža vam je suha? Možda vam nedostaju vitalni hranjivi sastojci

Iako slijedimo savjete o zdravoj prehrani, stručnjaci sugeriraju to da mnogim ženama nedostaje vitamina i minerala bitnih za obranu organizma, piše Daily Mail.

Primjerice, nedavna je studija otkrila da se možemo oporaviti od prehlade 40 posto brže uzimamo li cink kao dodatak prehrani. Nedostatak željeza je najčešći nutritivni poremećaj u Velikoj Britaniji, a zbog gubitka krvi za vrijeme menstruacije pati čak 18 posto žena. Provjerite koji vitamini i minerali možda nedostaju vašem tijelu.

Umor

Nedostatak: željeza
Ostali simptomi: loša koncentracija, slab apetit, blijeda koža, tamni krugovi pod očima
Preporučeni dnevni unos: 14,8 mg za žene i 8,7 mg za muškarce
Što radi: željezo je potrebno da bi se proizvele crvene krvne stanice
Kome je potrebno željezo: nedostatak željeza je najčešći nutritivni poremećaj u Velikoj Britaniji, a to utječe na 18 posto žena koje gube krv tijekom menstruacije. Potreban je i osobama koje imaju manja krvarenja u crijevima, kao što su oni oboljeli od peptičkog ulkusa ili osobe koje uzimaju aspirin.
Dobri izvori željeza: crveno meso, jaja, zeleno lisnato povrće. Važno je znati da vitamin C pomaže apsorpciji željeza, tako da je pametno popiti čašu narančinog soka uz mesni obrok.

Budući da vitamin C pomaže apsorpciji željeza, preporučuje se popiti čašu narančinog soka uz mesni obrok
Svrbež kože

Nedostatak: cinka
Ostali simptomi:
sporo zarastanje rana, bijele mrlje na noktima
Preporučena dnevna količina: 7 mg za žene i 9,5 mg za muškarce
Što radi:pomaže proizvodnji novih stanica i enzima te je neophodan za zacjeljivanje rana. Također je povezan sa zdravom proizvodnjom sperme.
Kome treba: Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da trećina svjetske populacije ima manjak cinka. Nedostatak cinka često prati neishranjenu djecu i mlade koji se loše hrane, trudnice i starije osobe. Vegetarijanci bi trebali biti svjesni da žitarice sadrže kemikalije koje blokiraju apsorpciju cinka. Dodaci željeza u prehrani također ometaju apsorpciju cinka.
Dobri izvor cinka: orašasti plodovi, sjemenke, žitarice od integralnog zrnja, rakovi, srdele i crveno meso. Dnevnu dozu cinka možete dobiti iz jedne kamenice ili odreska govedine od 200 g.

Suh jezik

Nedostatak: riboflavina (vitamina B12)

Ostali simptomi: suha i ispucala koža oko usta i nosa
Preporučena dnevna količina: 1,1 mg za žene i 1,3 mg za muškarce
Što radi: održava zdravima kožu, oči i živčani sustav
Kome treba vitamin B12: jedna od deset odraslih osoba ima manjak vitamina B12
Dobri izvori: mlijeko, jaja, riža, žitarice  - velika čaša poluobranog mlijeka (oko 300 ml) daje samo polovicu potrebne dnevne količine vitamina B12

Bol u leđima i nogama

Nedostatak: vitamina D

Ostali simptomi: bol u kukovima, krhke kosti
Preporučena dnevna količina: 10 mcg (za muškarce i žene)
Što čini:pomaže rastu kostiju i apsorpciji kalcija u crijevima. Također je važan za zdrav imunološki sustav.
Tko treba vitamin D: sve osobe, a posebice starije žene i mala djeca. Nedavno je istraživanje pokazalo da više od polovice odrasle populacije pati zbog nedovoljne razine vitamina D.
Dobri izvori: nema ga puno u prehrani. Pola sata sunčanja lica i podlaktica tri puta tjedno trebalo bi osigurati dovoljno izvora tog vitamina za zimu.

Česte infekcije
Nedostatak: selena

Ostali simptomi: boležljivost
Preporučena dnevna količina: 75 mcg za muškarce i 60 mcg za žene
Što čini:jača imunitet, štiti stanice od oštećenja i može pomoći u borbi protiv karcinoma. Selen je važan i za plodnost muškaraca; istraživanje provedeno na Sveučilištu u Padovi i objavljeno u časopisu Science pokazuje da prehrana s malo selena može utjecati na kvalitetu sperme.
Kome treba selen: svi bismo trebali razmisliti o povećanju dnevnog unosa
Dobri izvori: sve dnevne potrebe sadržane su u sedam brazilskih oraščića

Sve dnevne potrebe za selenom sadržane su u sedam brazilskih oraščića
Tjeskoba

Nedostatak: magnezija

Ostali simptomi: nekarakteristična razdražljivost
Preporučena dnevna količina: 300 mg dnevno za muškarce i 270 mg dnevno za žene
Što čini: pomaže pretvoriti hranu koju jedemo u energiju te osigurava zdravlje paratiroidnih žlijezda u vratu, koje proizvode hormone važne za zdravlje kostiju. Magnezij je bitan za održavanje zdravlja kostiju i zubi, koji koriste 60 posto ukupne količine tog minerala u našem tijelu. Taj je element bitan i za prijenos živčanih impulsa, kontrakciju mišića i regulaciju tjelesne temperature
Kome treba magnezij: ženama u predmenstrualnoj fazi i starijim osobama, koje trebaju magnezij za održavanje zdravih kostiju
Dobri izvori: 90 g špinata daje gotovo tri četvrtine preporučene dnevne doze. Magnezija ima i u bademima te integralnom kruhu (jedna kriška iznosi 10 posto dnevne doze).

Ranice u ustima

Nedostatak: vitamina A

Ostali simptomi: česte prehlade i infekcije, pahuljasta koža, prhut
Preporučena dnevna količina: 0,7 mg dnevno za muškarce i 0,6 mg dnevno za žene
Što čini: pomaže u borbi protiv infekcija, potiče vid pri slaboj rasvjeti i čuva zdravlje kože
Kome treba: nedostatak je relativno čest kod odraslih osoba. No trudnicama se ne preporučuje dodavanje vitamina A ili konzumacija jetrica (izvor s visokom razinom vitamina A) zbog povećanog rizika od porođajnih defekata.