ZA IDEALAN ODMOR

Umjesto na moru, odmor provedite na kontinentu!

11.07.2012 u 07:26

Bionic
Reading

I hrvatski kontinent pruža prilike za idealan ljetni odmor. Ako niste 'morski tip', ovih nekoliko prijedloga za odmor na kontinentu dobro će vam doći

Ljetni godišnji odmori većini znače samo jedno – odlazak na more i uživanje u kupanju i sunčanju. No vjerovali ili ne, nije svim ljudima to omiljeni oblik zabave. Neki ne podnose jako sunce, ne vole gužve na plaži, a ni more im nije osobito privlačno. Najbolje rješenje za njih je odmor na kontinentu, a Hrvatska pruža itekako lijepe destinacije za odmor u sjeni šume ili opuštajuću šetnju planinom. Donosimo vam nekoliko prijedloga za odmor na kontinentu.


Ilok
Ovaj najistočniji hrvatski grad u kojemu živi nešto više od 8.000 stanovnika, idealno je mjesto za odmor ako volite povijesne priče začinjene finim vinskim kapljicama, ukusnom domaćom hranom i pogledom na veličanstveni Dunav. Svoju avanturu možete započeti šetnjom iločkom vinskom cestom što podrazumijeva posjet vinskim podrumima koji su smješteni u gradu, ali i obilazak vinograda smještenih na okolnim brežuljcima s impresivnim vidikovcima. Podrumi su otvoreni za degustaciju vina, ali i slasnih domaćih delicija. Stari iločki podrumi nezaobilazna su lokacija. Smješteni su u srednjovjekovnoj jezgri, a izgradili su ih kneževi Odescalchi tijekom 16. i 17. stoljeća. Iločka srednjovjekovna jezgra zaštićeni je kulturno-povijesni kompleks najviše kategorije koji će vas u trenutku vratiti u prošlost. Masivna tvrđava, crkva i samostan s kulom, rijetke islamske građevine turbe i hamam, bujni park i perivoj samo su neke od atrakcija koje nudi stara jezgra grada. No najviše pozornosti zaokuplja dvorac Odescalchi u kojemu je smješten gradski muzej i koji na poseban način priča povijest najistočnijeg hrvatskog grada. Budući da Ilok sve više razvija vlastitu turističku viziju, smještajni kapaciteti prilično su dobri i neće biti problema da se ugodno smjestite i uživate u nešto drukčijoj ljetnoj avanturi.

Baranja
Zaklonjena Dravom i Dunavom, Baranja je i danas pravo skriveno blago. Ipak, uspijevaju je otkriti oni koji znaju uživati u životu i baš zato mnogima je prva asocijacija na Baranju - hedonizam. Ako volite ukusna riblja jela, različite gulaše, domaće mesne proizvode i fina vina, Baranja je onda prava destinacija za vas. Osim što zavodi čarolijom najrazličitijih okusa, Baranja ima još jedan jak adut u rukavu, a to je prekrasna priroda. Najveći biser prirodnog bogatstva je park prirode Kopački rit koji obiluje biljnim i životinjskim svijetom te samo i površan pogled na njega budi jednu novu perspektivu. Baranjski kraj nudi i niz drugih užitaka poput vožnje kanuima i terenskim vozilima, igranja golfa, obilazaka vinograda i šumskih puteva, promatranje divljih svinja i jelena te jahanja. Tijekom boravka u tom gotovo netaknutom dijelu Hrvatske možete prenoćiti u privatnom smještaju, odnosno na šarmantnim seoskim imanjima gdje će vas umjesto budilice buditi pijevci ili pak u modernim hotelima. Sve u svemu, ako se odlučite za Baranju, čeka vas vrlo sadržajan odmor.

Gorski Kotar i Lika

Za Gorski kotar mnogi kažu da je jedno od najatraktivnijih kontinentalnih područja Europe. Posjetitelji mogu uživati u netaknutoj prirodi, a to je i jedno od rijetkih mjesta na kojemu se može vidjeti medvjeda, risa, vuka, divlju svinju ili jelena u njihovomprirodnom staništu. Stoljetne zimzelene i bjelogorične šume pridonose istinskom opuštanju i cjelovitoj obnovi pa su upravo zato Gorski kotar i Lika idealne destinacije za istinske ljubitelje netaknute prirode koji žele zaboraviti na gradsku vrevu. Osim prekrasne prirode, Gorski kotar može se pohvaliti i dobrom gastronomskom ponudom koja obiluje jelima od divljači i žabljih krakova, suhomesnatim proizvodima od mesa divljači te žitaricama i mlijekom. Svakako treba i kušati nadaleko poznate savijače od različitih vrsta voća. Ako svoje ljeto odlučite provesti u Lici i Gorskom kotaru, svakako trebate posjetiti Plitvička jezera, Nacionalni park Risnjak, Lokve, Drežnik, Rastoke, ali i druge željene destinacije. Gostima se nudi smještaj u hotelima, ali i u privatnom smještaju. Bez ikakve sumnje, odmor u Gorskom kotaru jedan je od onih koji se pamti za cijeli život.

Krapina
Ako volite povijest i priče o nastanku čovjeka i ljudskoj evoluciji, Krapina bi mogla biti pravo odredište za vas. Udaljena svega 50-ak kilometara od Zagreba, Krapina je pravi biser bogate povijesne baštine koja seže čak 130 tisuća godina unatrag. Upravo veliki dio tog povijesnog bogatstva moguće je vidjeti u muzeju krapinskih neandertalaca. To je jedan od najmodernijih i najsofisticiranijih muzeja svijeta koji prikazuje fascinantan svijet neandertalaca. Posjetitelji imaju priliku uživati u rekonstrukciji kozmičke evolucije, ali i osjetiti kako je počela priča o ljudskoj vrsti. Osim razgledavanja povijesne baštine, Krapina svojim posjetiteljima nudi i kraljevski tretman u Krapinskim toplicama. Riječ je o poznatom termalnom lječilištu koje je smješteno u mirnoj dolini okruženoj slikovitim brežuljcima Zagorja. Baš kao i u ostalim zagorskim mjestima, i u Krapini se može vrlo ukusno jesti i piti. Među mnogobrojnim jelima, posebno se ističu štrukle, purica s mlincima te zagorska juha od krumpira. Za svoje goste krapinski kraj osigurava hotelski i privatan smještaj pa nije problem pronaći mjesto za spavanje nakon uživanja u prirodnim i povijesnim ljepotama.