IDEJNO RJEŠENJE

Ugodne i funkcionalne spavaće sobe

Bionic
Reading

Pristup uređenju spavaćeg trakta treba biti vrlo temeljit jer je to prije svega zona opuštanja. Zato ga dodatno obogatite ugodnim bojama i dekorativnom rasvjetom!

Poštovani,

šaljemo vam postojeće stanje spavaće zone stana koju bismo htjeli urediti za potrebe dviju djevojčica i roditelja. Važno nam je da dječja soba ispuni sve njihove zahtjeve (učenje, igra), a da je naša soba atraktivna. Htjeli bismo svakako TV u toj sobi.

Unaprijed hvala!

Odgovor arhitektice:

Ne znam jeste li unaprijed odredili koja će biti čija soba, ali s obzirom na oblik i komunikacijske zone u sobama, predlažemo da pravokutna soba bude roditeljska, a poligonalna dječja.

Roditeljska soba omogućuje smještaj velikog garderobnog ormara uz vrata i nešto manjeg nasuprot, pa ćete imati i više nego dovoljno prostora za smještaj stvari. U prostoriju stane i krevet većih dimenzija 180/200cm, što će Vam osigurati dodatnu komociju. Krevet može biti i s naglašenijim uzglavljem, što je sada i u trendu, a kako biste naglasili cijelu tu zonu, izvedite pravokutni spušteni strop u zoni iznad kreveta. Količinu rasvjete regulirajte potenciometrom. Priču upotpunite noćnim ormarićima ovalnog oblika, kao kontrast pravokutnim oblicima u sobi. Time ćete istaknuti i jedan i drugi element.

TV smjestite na zid uz balkonska vrata. Izvedite ga od gips-kartonskih ploča i formirajte police ovisno o potrebama za tehničkim uređajima. Ovaj element obavezno izvedite u boji zida, kako bi bio potpuno neutralan u prostoru. Zastori neka budu u obliku lamela, kako bi se dodatno naglasila geometričnost prostora. Predlažemo kombinaciju nježnozelene i krem-bijele boje.

Dječja soba svojim specifičnim oblikom i smjerom prirodnog osvjetljena nameće raspored: radna zona ispod poligonalnih prozora, spavaći dio uz vrata te garderoba uz bočni zid. Nasuprot krevetu na kat, a uz radnu zonu smjestite komodu za TV, kako bi gledanje TV-a u dnevnim satima bilo omogućeno iz kreveta, a iza kreveta smjestite police s dodatnom rasvjetom, u koju će djeca smjestiti knjige, časopise, dnevnike... Ovo će biti ujedno i zona njihovog opuštanja.

Iza radnog stola smjestite policu sa školskim knjigama i priborom. Središnji dio sobe je slobodan za igru djece, a okolni komadi namještaja neće im pritom smetati.

Predlažemo kombinaciju zelene, žute i narančaste boje u nježnim nijansama. Uz centralnu rasvjetu smjestite još dvije lampe u radnu zonu, a popunjavanje prostora detaljima prepustite djeci.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica mag. ing. arh. Monike Galović Dumendžić i mag. ing. arh. Izabele Galović Ninić, koje jednom tjedno čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr