NIKOLA TESLA EV RALLY

U Teslinom domu povezana prva brza punionica za električna vozila

30.05.2014 u 12:19

Bionic
Reading

U okviru prvog Nikola Tesla EV Rally Croatia 2014, Hrvatski telekom omogućuje praćenje karavane električnih vozila koja prolazi kroz ljepote hrvatske Istre, Primorja, Dalmacije i Like

Praćenje pozicije vaših favorita možete pronaći klikom na link ovdje

Tijekom današnjeg dana, sudionici relija prolazit će najzahtjevnijom trasom od Zadra preko Smiljana do Rastoka. Zahtjevnost se temelji na činjenici što će vozila morati preći udaljenost od 107 kilometra te će morati savladati visinsku razliku od 560 metara i to bez punjenja baterija. S obzirom na to da današnje tipično vozilo opremljeno baterijom od 16 kWh može preći do 160 kilometra u idealnom režimu vožnje (što podrazumijeva primjenu ekovožnje po ravnici), bit će zanimljivo pratiti konačni ishod današnjeg dijela trke.

Oko 16 sati, očekuje se dolazak prvih električnih vozila ispred Memorijalnog centra Nikola Tesla u Smiljanu na kojem će trebati omogućiti brzo punjenje budući da će električna vozila nastaviti trku prema Rastokama već od 18 sati.

Kako bi omogućio pravovremeno punjenje električnih vozila, organizacijski tim Nikola Tesla EV Rally Croatia 2014 napravio je instalaciju prve brze pametne punionice, povezane putem HT-ove LTE mreže s centrom za upravljanje. Riječ je o punionici opremljenoj dvjema utičnicama nominalne snage dva puta 22 kW, kojom se omogućuje istovremeno punjenje dvaju tipičnih električnih vozila u vremenu od 40-ak minuta (primjer se odnosi na praznu standardnu bateriju kapaciteta do 16 kWh).

Punjenje električnog vozila u realnom vremenu moći će se pratiti putem cloud rješenja na sljedećem linku s početkom oko 16 sati.

Demonstrirana rješenja predstavljaju osnovu za gradnju ICT ekosustava, koja će u skorijoj budućnosti omogućavati vrhunsko korisničko iskustvo korištenja napredne infrastrukture za električna vozila.

Hrvatski telekom ovom demonstracijom potvrđuje svoje nastojanju da potpomogne transformaciju današnjeg konvencionalnog stupnja razvoja ljudske mobilnosti ka održivoj, u kojoj će električna vozila i pripadajuća energetska ICT infrastruktura odigrati ključnu ulogu.
Više o razvoju ekosustava iz područja e-mobilnosti možete saznati na e-mobility@t.ht.hr.

Središnji događaj Nikola Tesla EV Rally Croatia 2014 očekuje se u subotu, 31. svibnja, s početkom u 14 sati na zagrebačkom Jarunu, gdje će se proglasiti pobjednici relija te će sudionici podijeliti svoja jedinstvena iskustva sa svim posjetiteljima. Prema najavama organizatora, posjetitelji središnjeg događaja imat će priliku isprobati jedinstven doživljaj vožnje u električnim automobilima.