KRVAVA ZABAVA

U subotu veliki prosvjed protiv lova

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Udruge Glas životinja i Prijatelji životinja pozivaju građane da u subotu, 4. prosinca prosvjednom povorkom centrom Zagreba zajedno skrenu pozornost na okrutno i nepotrebno ubijanje iz razonode

Prosvjedna povorka kreće u 11 sati s Trga kralja Tomislava, kroz Zrinjevac, Teslinu, Masarykovu, Frankopansku i Ilicu do Trga bana Josipa Jelačića, gdje će se u 12 sati održati performans, pa Praškom i preko Zrinjevca natrag do Trga kralja Tomislava.

Iako se lov u Hrvatskoj promovira kao sport i dio turističke ponude, on je tek primitivan i nasilan način iživljavanja nad drugim živim bićima, pod parolom tobožnje brige za okoliš i životinje. Lov je barbarski način 'zabave', čija poruka nasilja i ubijanja predstavlja sramotu za hrvatski turizam, kao i etičke vrijednosti 21. stoljeća, upozoravaju Prijatelji životinja.

To što lovci proganjanje, ranjavanje i ubijanje životinja, da bi zadovoljili svoju potrebu za nasiljem, nazivaju odstrelom, nimalo ne umanjuje okrutnost i primitivnost lova, a davanje 'počasti' ubijenim životinjama nakaradan je čin prekrivanja brutalnosti. 'Odstreljivanje' životinja predstavlja demonstraciju moći nad životinjama koje nemaju šanse obraniti se i spasiti svoje živote.

Hrvatski lovci posjeduju oko 100 tisuća komada lovačkog oružja. Masovno i organizirano ubijanje zaštićenih vrsta životinja i njihov transport u druge države nije moguće ostvariti bez potpore u Hrvatskoj.

Samo u Hrvatskoj nekoliko vrsta poput medvjeda, vuka i bjeloglavog supa dovedeno je na rub istrebljenja velikom 'zaslugom' lovaca. Namjernim razmnožavanjem na pojedinim područjima nastali su problemi koji se rješavaju novim pokoljima, a lovci sve više uzgajaju životinje u uzgajalištima da bi ih kasnije puštali u prirodu i pobili ili, uz naplatu, ubojstvo prepustili stranim državljanima. Prema podacima Hrvatskog lovačkog saveza, čak 5.000 stranaca ubija životinje u Hrvatskoj.

Koliko se puca u hrvatskim šumama, govori i podatak o nekoliko milijuna izlazaka lovaca u, do tog trenutka, mirne šume godišnje. U tim krvavim pohodima stradavaju i ljudi. U posljednjih deset godina tijekom lova poginulo je 29 lovaca. U gotovo pola slučajeva jedan je lovac ubio drugoga.

Prijatelji životinja osuđuju 'odstreljivanje' životinja te traže da Hrvatska pokaže svoju civiliziranost i prestane promovirati lov kao dio turističke ponude. Hrvatska privlači turiste bogatstvom biološke raznolikosti i nedirnutom prirodom, a ne prolijevanjem krvi nedužnih životinja. Lov treba izumrijeti, a lovstvo treba zamijeniti miroljubivom i stvarnom zaštitom životinja i prirode.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi