RECEPT

Trokuti od limuna, linceri i đumbirova srca

18.12.2008 u 13:00

Bionic
Reading

Svoje ukućane razveselite ukusnim i mirisnim božićnim kolačićima. Vrijeme je da se zasuču rukavi i počnu peći kolači za Božić, pa vam donosimo recepte za trokute od limuna, lincere i đumbirova srca

Trokuti od limuna

Sastojci za 100 komada

•300 g brašna
•120 g šećera
•100 g mljevenih badema
•naribana korica ½ limuna
•200 g mekanog maslaca
•1 jaje
•300 g želea od ribiza
•200 g šećera u prahu
•3 žlice limunova soka

Priprema:

Umijesite glatko tijesto od brašna, badema, limunove korice, maslaca i jaja. Umotajte u foliju i ostavite na hladnom.

Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva Celzija (temperatura zraka koji struji je 180 stupnjeva). Tijesto razvaljajte na debljinu noža (kao suprotna strana oštrice). Režite trokute i slažite ih na lim za pečenje obložen papirom. Pecite na srednjoj rešetki osam do 10 minuta tako da ostanu svijetlosmeđi.

Dobro umiješajte žele, premažite trokutiće i slijepite dva po dva. Šećer izmiješajte sa sokom i premažite kolačiće.

Priprema: 1 sat
Pečenje: 8 do 10 minuta
Kalorijska vrijednost po komadu: 50 kcal

Đumbirova srca

Sastojci za 100 komada

•500 g brašna
•250 g šećera
•1 omot vanilin šećera
•250 g mekanog maslaca
•3 jaja
•200 g šećera u prahu
•1 žlica đumbirova praha
•100 g sitno sjeckanog ušećerenog đumbira

Priprema:

Umijesite tijesto od brašna, šećera, vanilin šećera, 2 jaja i maslaca. Umotajte u foliju i ostavite na hladnom.

Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva Celzija (temperatura zraka koji struji je 180 stupnjeva). Razmutite jaje. Tijesto rastanjite na pola centimetra. Režite srca i slažite ih na lim za pečenje obložen papirom. Premažite jajetom i posipajte kockicama đumbira. Pecite na srednjoj rešetki osam do 10 minuta tako da srca ostanu svijetlosmeđa.

Priprema: 1 sat
Pečenje: 8 do 10 minuta
Kalorijska vrijednost po komadu: 60 kcal

Linceri

Sastojci za 90 komada

•300 g brašna
•200 g šećera
•125 g mljevenih lješnjaka
•1 ravna žličica kakaa
•1 žličica cimeta
•Prstohvat mljevenih klinčića
•naribana korica ½ limuna
•250 g mekanog maslaca
•2 jaja/ 1 žlica mlijeka
•300 g marmelade od malina

Priprema:

Umijesite glatko tijesto od brašna, šećera, lješnjaka, kakaa, cimeta, klinčića, maslaca i jednog jajeta. Umotajte u foliju i ostavite na hladnom.

Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva Celzija (temperatura zraka koji struji je 180 stupnjeva). Razmutite jaje s mlijekom. Tijesto rastanjite na 3 mm. Režite kolutove i prstenove jednakog promjera i poslažite ih na lim za pečenje obložen papirom. Pecite na srednjoj rešetki osam do 10 minuta tako da ostanu svijetlosmeđi.

Marmeladu dobro promiješajte. Namažite kolutove i na njih zalijepite prstenove.

Priprema: 1 sat
Pečenje: 8 do 10 minuta
Kalorijska vrijednost po komadu: 60 kcal

Još recepata možete pronaći u knjizi 'Božić dolazi' u izdanju Mozaik knjige.