KAJ NISU JELI NAŠI STARI

Trnsko pučkom feštom proslavilo pola stoljeća

14.03.2010 u 10:33

Bionic
Reading

Stanovnici zagrebačkog naselja Trnsko pokazali su u subotu u cafeu Mrav da se prava pučka fešta može složiti i bez bogate povijesti i tradicije, ako imaš dobru ideju i pravu ekipu

Svi smo barem jednom bili sudionici pučke fešte zasnovane na bogatoj povijesti i tradiciji mjestašca uz more u kojem ljetujemo. Pedeset godina postojanja nekog naselja, složit će te se, i nije baš dovoljno za stvaranje tradicije i povijesti, a upravo prije pola stoljeća Narodni odbor grada Zagreba donio je odluku o početku radova na izgradnji naselja Trnsko. Na osnovi toga dokumenta, Zlatne bule Trnskog, objavljenog dan poslije u Službenom glasniku grada Zagreba, Virtualni zavičajni muzej došao je do datuma rođenja naselja.

Tim povodom okupila se u subotu navečer u cafeu Mrav u Trnskom vesela družina, na zidove postavila izložbu fotografija, a na pozornicu šesteročlani sastav The Gold diggers. Kako prave pučke fešte nema bez dobrog zalogaja, razmišljali su ponuditi specijalitete iz najranijih dana Trnskog. Budući da se nisu mogli sjetiti ničeg osim paštete, centralni dio programa prepustili su naseljskom chefuReneu Bakaloviću i njegovom pratećem sastavu.

Chef se odlučio za totemsku hranu: kuhanu volovsku glavu i rep, a kako se gastronomad odlučio baš za ovaj neobičan izbor, objasnio je u svojoj kolumni u Večernjem listu

'Mi klinci u Trnskom nismo se nijednog trenutka pomirili s činjenicom života u tipiziranom naselju bez povijesti i tradicije. Naprotiv, pravili smo se pred sobom i drugima da je Trnsko nešto vrlo osobito, a živjeti u Trnskom nezamisliva je privilegija o kojoj drugi Zagrepčanci mogu samo sanjati. Stvaranje modernog urbanog instant identiteta pretvorilo se u glavnu djelatnost kojom smo se danonoćno bavili. Svaku naviku i oblik druženja pretvarali smo u urbani ritual. Stvarali smo svoja pravila ponašanja nastojeći se prema postojećim društvenim normama odnositi što je više moguće – asocijalno.

Zato će se na fešti u subotu u kafiću Mrav sportske dvorane u Trnskom služiti ono Kaj nisu jeli naši stari, totemska hrana: kuhana volovska glava i rep. Nezgrapno jelo koje traži posebno posuđe za dugo, nepraktično iskuhavanje jamči pun, izvrstan okus i krepku juhu nakon koje se može neumjereno potegnuti iz čaše.'

U volovskim specijalitetima uživali su podjednako mladi i stari Trnskog, a među njima našla su se i poznata lica poput Davora Šterna, Maxa Jurčića, Kristijana Potočkog, Svena i Renea Medvešeka, Mirne Medaković te Mirjane i Deana Šarića. Za neizostavni duh tradicije pobrinuli su se 'susjedi' iz Gračana.