ZZZZZZ!

Trikovi za dobar i lak san

26.01.2012 u 12:55

Bionic
Reading

Neki sretnici mogu utonuti u san bez ikakvih problema, a drugi se muče i teško im je zaspati

San je vrlo bitan, a osobito u teen godinama. Mnoge studije pokazale su kako nedostatak sna kod tinejdžera(preporučenih osam-devet sati) utječe na pretilost, nizak rast te depresiju. Osim što nedostatak sna utječe na zdravlje, također utječe na uspjeh u školi, pa tako oni tinejdžeri koji nedovoljno spavaju obično imaju i slabije rezultate u školi. Kvalitetan san bitan je za normalno funkcioniranje organizma, a ukoliko se dobro ne naspavate, idućega dana osjećat ćete se loše, umorno i nervozno.

Prisjetili smo se nekoliko savjeta za kvalitetan san, a sigurno će biti korisni.

Nastojte uvijek ići spavati u isto vrijeme. Na taj način 'programirate' svoj organizam na to da je npr. oko 23,30 vrijeme kad se prestaje sa svim aktivnostima. Kad se jednom naviknete na ovakav ritam, uvijek ćete ići na spavanje u isto vrijeme.

Umjerena tjelesna aktivnost tijekom dana također je vrlo bitna. Sport je, naravno, idealan, no pomoći će i šetnja, trčanje, vježbanje u teretani ili kod kuće. Jer ako vam tijelo nije umorno, neće vam se ni spavati.

Prije spavanja uvijek dobro provjetrite sobu. Prostorija neka je zamračena jer svjetlost također može ometati spavanje.

Nemojte pred spavanje gledati horor filmove, niti se baviti bilo čime što bi vas emotivno moglo uzrujati, jer se može dogoditi da vas muče loši snovi. Ako vam to koristi da zaspite, možete prelistati omiljeni magazin ili pročitati nekoliko stranica knjige. Ipak, izbjegavajte učiti, slušati glazbu, čitati ili čavrljati na Skypeu i Facebooku u spavaćoj sobi. Krevet je mjesto za spavanje, pa se trebate 'isprogramirati' da vam se prispava čim legnete u krevet. Omiljene opuštajuće aktivnosti možete obaviti u svojoj najdražoj fotelji ili na kauču.

Ako imate glavu prepunu problema koji vas muče i zbog toga imate problema sa snom, pišite dnevnik. Prije spavanja, olakšajte si dušu na papir pa će vam se manje misli motati i lakše ćete utonuti u san.

Masna ili začinjena hrana prije spavanja također može izazvati loše snove, zato za večeru odaberite nešto lagano. Nikako se nemojte prejesti jer nećete moći zaspati.

I lijepo spavajte.