DOJAM LUKSUZA

Trikovi koji pale: Kako postići to da vaš dom izgleda kao iz časopisa

16.02.2018 u 06:44

Bionic
Reading

Iako je postizanje izgleda doma kao iz časopisa često nemoguća misija, američki dizajner interijera savjetuje kako ćete ostvariti približan dojam u vlastita četiri zida

Colin King, freelance dizajner interijera koji je imao priliku surađivati s poznatim Architectural Digestom, s godinama je usavršio umjetnost stvaranja posebnog i skupocjenog dojma interijera s nekoliko ključnih detalja, a stečeno znanje odlučio je pretočiti u nekoliko savjeta kojima sami možete postići navedeno.

Fokusirajte se na jedinstvene predmete

Jednu od lekciju koju je Colin King naučio stiliziranjem interijera za časopise jest da su predmeti u prostoru od iznimne važnosti.

Osim što donose oblik i teksturu u prostor, potiču razgovor. I najmanji predmeti mogu oblikovati identitet i podariti osobnost životnom prostoru. Kada stilizira domove, ovaj američki dizajner interijera trudi se istražiti postojeće predmete vlasnika koje uključuje u dekor, a uglavnom je riječ o predmetima kojima ne manjka funkcionalnosti i značajne su osobi koja u istom prostoru svakodnevno boravi.

  • +4
Monokromatski dizajn interijera Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Neki od njegovih omiljenih predmeta su jastuci, prekrivači, knjige ili ručno izrađena keramika. Prema njegovim riječima, ovi predmeti predstavljaju jednostavan način unošenja živosti u prostor te tekstura i boja.

Jedinstveni, ručno izrađeni predmeti danas imaju veliku ulogu pri uređenju doma, stoga savjetuje njihovo uključivanje u dekor jer ćete na taj način postići jedinstven i osobniji dojam vrijedan magazinskih stranica.

Poigrajte se policama za knjige

Vodeći se iskustvom sa snimanja interijera, Colun King mišljenja je da kuća ne izgleda kao dom ako nije ispunjena knjigama, istovremeno priznavši da se osobito voli poigravati dekoriranjem polica miješajući knjige različitih veličina s predmetima poput slika, fotografija i sličnog dekora kako bi podario drukčiji i osobniji izgled ovom, u dekorativnom smislu, zanemarivanom namještaju u domu.

Objavu dijeli Colin King (@colinking)

Prihvatite nesavršenosti

Često se trudimo stvoriti savršen dojam životnog prostora, no američki dizajner interijera savjetuje da prihvatite nesavršenosti.

'S vremenom sam naučio da komadi s vremenskim ograničenjem, poput površina koje s godinama mijenjaju izgled, prostoriji daruju dinamičnost, dubinu i energiju. Potrudite se da dizajn životnog prostora izgleda što prirodnije', savjetuje King.

  • +11
Kuhinje Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Interijeri bi trebali rasti i razvijati se s ljudima koji se njime koriste, stoga birajte namještaj bezvremenskog izgleda što će se na koncu pokazati idealnim i dugotrajnim rješenjem. U potrazi za savršenim komadom namještaja američki dizajner interijera savjetuje da si postavite sljedeća pitanja: Koliko je namještaj funkcionalan? Koliko je zanimljiv? Koliki mu je rok trajanja?

Stilizirajte krevet

Nakon dugog dana ne postoji ništa zadovoljavajuće od uskakanja u udoban i savršeno dekoriran krevet. Ukoliko je izgled spavaće sobe profinjen i ispoliran, američki dizajner voli naglasiti njegove nesavršenosti poput nemarno složenih jastuka. Pri stiliziranju kreveta, američki dizajner interijera prvenstveno se fokusira na izgled uzglavlja kreveta. Ukoliko je uzglavlje raskošnog izgleda, tada odabiru posteljine i pratećeg dekora pristupa minimalistički. Ako je riječ o jednostavnom uzglavlju, tada se poigrava bojama i teksturom.

  • +8
Spavaće sobe Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Oplemenite dom umjetničkim djelima

Na mjestu broj jedan trikova u postizanju skupocjenog dojma životnog prostora nalaze se umjetnička djela koja se ne odnose isključivo na slike obješene na zidovima. Prostorije jednostavnog dizajna koje odlučite oplemeniti nekim zanimljivim umjetničkim djelom poprimit će sasvim novi izgled.

Pronađite idealnu rasvjetu

Rasvjeta ima ključnu ulogu u stvaranju karaktera doma. Prema riječima dizajnera, umjetna rasvjeta u kombinaciji s prirodnom na vlasnika bi trebala djelovati smirujuće, a osim ugodnog efekta, može istaknuti ono najbolje u vašem životnom prostoru.

Kuhinje Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Promjene svjetla i sjena od jutra do noći i od jedne do druge godine trebaju djelovati smirujuće, stoga je, prema riječima dizajnera, važno poigrati se materijalima i površinama vodeći se svjetlošću u prostoriji.