PROBAJTE ODOLJETI

Tri super jednostavna i ukusna umaka za njoke

03.09.2014 u 07:25

Bionic
Reading

Postoje jela idealna za radne dane u tjednu jer nemamo previše vremena za kuhanje, a opet nam je potrebna svježe kuhana hrana. Jedna od najomiljenijih namirnica zasigurno su i njoki

Jednostavni umaci za njoke savršeni su za popodnevni obrok jer su brzo gotovi, a možete se poigrati sastojcima i izmisliti recept koji vam najbolje odgovara. Do tada probajte jedan od tri recepta za njoke od kojih zaista rastu zazubice.

Prženi njoki s kukuruzom i lukom

Sastojci:
pola kg njoka
4 žlice maslinovog ulja
kukuruz iz limenke (količina po želji)
malo mladog luka
malo papra
4 žlice maslaca
2 žlice naribanog parmezana

Priprema:
Stavite lonac sa zasoljenom vodom na vatru i u njoj skuhajte njoke prema uputama na pakiranju. Pomiješajte kukuruz i luk pa ih malo poprskajte maslinovim uljem, soli i paprom. Pržite sve zajedno na tavi minutu do dvije i stalno miješajte, a zatim dodajte malo ulja pa pržite još desetak minuta. Zatim prepržite njoke u drugoj tavi dok ne dobiju zlatnosmeđu boju, također na malo maslinova ulja. Njoke stavite u zdjelu, dodajte maslac pa kukuruz i luk. Na kraju pospite parmezanom i ukrasite bosiljkom.

Njoki s umakom od pistacija i sušene rajčice

Sastojci:
3/4 šalice pistacija
1/4 šalice sušene rajčice
1 režanj češnjaka
1/2 šalice svježeg bosiljka
1/2 šalice naribanog parmezana
1/2 žličice crvene paprike
malo crnog papra
2 žlice maslinovog ulja ili manje po želji te još 2 za prženje
pola kilograma njoka

Priprema:
Usitnite pistacije, sušene rajčice, češnjak, bosiljak i crvenu papriku u blenderu. Zatim dodajte maslinovo ulje i malo papra te soli po želji. Dobit ćete glatku smjesu, piše kulinarski blog Half Baked Harvest. Idući korak je skuhati njoke i sačuvati šalicu vode od kuhanja. Njoke zatim tri do četiri minute prepržite na maslinovu ulju, pa dodajte smjesu i šalicu vode. Naribajte još malo parmezana za ukras i jelo je gotovo.

Njoki u kremastom umaku sa šampinjonima

Sastojci:
pola kile njoka
1 žlica maslinova ulja
pola nasjeckanog luka
1 režanj češnjaka
2 šalice nasjeckanih šampinjona
1/3 šalice bijelog vina
pola šalice vrhnja za kuhanje
malo svježe naribanog parmezana
sol i papar

Priprema:
Zagrijte ulje na srednje jakoj vatri i dodajte luk s malo papra i soli. Pržite pet do šest minuta dok luk ne dobije zlatnosmeđu boju. Paralelno stavite vodu za njoke i pripremite ih prema uputama na pakiranju. Zatim luku dodajte češnjak i šampinjone te pržite još pet minuta. Na kraju na nekoliko minuta dodajte vino i vrhnje te parmezan. Prelijte preko njoka i servirajte.