ČARI MORTADELE

Tri recepta za super sendviče

09.07.2014 u 10:54

Bionic
Reading

Mortadela, perjanica gastronomije regije Emilia-Romagna i njenog središta Bologne, kao namirnica vrlo je zanimljiva i ima dugu povijest. Postoje priče kako su u ovoj deliciji uživali još i stari Rimljani. Nekoć je Mortadela bila rezervirana samo za bogate zbog velike količine začina koji su se koristili u njenoj izradi, a bili su tada iznimno skupi. Danas zahvaljujući razvoju tehnologije, svi mogu uživati u njenim čarima

Postoji i više zgodnih verzija kako je ova salama velikog promjera dobila svoje ime – jedna legenda kaže da je Mortadela dobila ime po začinu mirti, jednom od sastojaka, koji se na talijanskom jeziku zove mortella, dok postoji i druga verzija u kojoj ime potječe od latinskog naziva mortarium, što znači usitnjavanje.Maštovita jela s PIK Mortadelom osmislio je Chef Branko Ognjenović. Lakoća, jednostavnost pripreme, vrhunski sastojci i naglasak upravo na kvaliteti ocrtavali su se u svakom receptu.


Focaccia s pestom od bosiljka i mortadelom
Focaccia s pestom od bosiljka i mortadelom

250 g glatkog brašna
½ kockice svježeg kvasca
1 žlica soli
1 žličica šećera
150 ml vode
2 žlice maslinovog ulja za premaz
Mediteransko začinsko bilje po želji

Sastojci: za 4 osobe

100 g ABC sira
50 g zelene salate
80 g rajčice narezane na tanke ploške
50 g PIK Mortadele s maslinama
4 žlice pesta od bosiljka
2 žlice maslinovog ulja
Sol, papar po želji

Priprema:

Focacciu ispecite i ohladite. Prerežite na pola te svaku polovicu premažite slojem ABC sira. Na donju polovicu focaccie složite listove salate, zatim rajčice pa mortadelu i premažite s pestom od bosiljka. Pokrijte zelenom salatom i drugim dijelom focaccie. Razrežite na komade za četiri osobe, prelijte maslinovim uljem i poslužite.

Piadina s mortadelom, rikolom i mozzarelom

Sastojci: za 1 osobu
1 piadin
30 g rikola salate
30 g rajčice narezane na tanke ploške
50 g PIK Mortadele s maslinama
30 g mozzarele
1 žlica maslinovog ulja
Sol, papar po želji

Priprema:
Na jednu polovicu piadine slažemo mortadelu, mozzarelu rezanu na tanke ploške, rikolu te tanke ploške rajčice. Začinimo sa soli i paprom te s maslinovim uljem. Drugom polovicom preklopimo te tako serviramo. Piadinu treba preklopiti na način da se vidi sastav.

Tramezzini s mortadelom i kuhanim jajetom

Sastojci: za 1 osobu
2 šnite kruha za tramezzine
65 g majoneze
30 g zelene salate
80 g rajčice narezane na tanke ploške
30 g kiselih krastavaca rezanih na tanke ploške
50 g parmezana u listićima
50 g PIK Mortadele s maslinama
1 kuhano jaje
Sol, papar po želji

Priprema:
Jaje skuhajte, ogulite te narežite na sitne kockice. Narezano jaje umiješajte u majonezu te začinite sa soli i paprom. Premažite dvije šnite tramezzina tankim slojem namaza od jaja. Na donji tramezzin složite listove salate, zatim rajčicu, krastavce pa mortadelu. Pokrijte zelenom salatom i drugom šnitom kruha za tramezzine. Prerežite dijagonalno te posložite jedan na drugi i poslužite.