SAVRŠENA FIGURA

Tradicionalni savjeti za ljepotu: Otkrivamo tajne vitkosti lijepih Talijanki

15.02.2021 u 15:14

Bionic
Reading

Talijanska kuhinja bez sumnje je među najpopularnijima u svijetu, a svi se pitaju kako usprkos svim tim slasnim delicijama Talijanke uspijevaju zadržati vitku figuru

Je li moguće ostati u top formi i uživati u tjestenini, pizzama i drugim slasnim delicijama talijanske kuhinje?

Sudeći prema zanosnim Talijankama poput Monice Bellucci ili lijepe influencerice Chiare Ferragni itekako je moguće.

Još danas se prepričava izjava legendarne Sophije Loren koja je navodno jednom prigodom izjavila o svojoj figuri: 'Sve što vidite dugujem špagetama'.

Zvuči nevjerojatno! Premda tjestenina ili pizza nisu visoko na popisu zdravih namirnica, Talijani to drukčije konzumiraju.

Evo pet jednostavnih savjeta kojih se drže Talijanke:

1. Tjestenina i pizza kao predjelo

Pizza se primjerice poslužuje kao prvo jelo ('primo'), a zatim slijedi 'secondo' - obično manja porcija ribe ili mesa s povrćem ili salatom. Dakle, Talijanima tjestenina obično nije glavno jelo, pa se stoga servira puno manja porcija. Na tanjuru bude obično oko 100 grama tjestenine (izmjerene prije kuhanja). Razina šećera u krvi tako raste no ne dolazi do 'eksplozije' inzulina jer zdrave masti iz drugog slijeda ponovno stabiliziraju šećer u krvi, a proteini sadržani u ribi i mesu također čine sitima. Osim toga, Talijani često naručuju pizza kao prvo jelo koje svi podijele pa nema prejedenja.

2. Priprema tjestenine 'al dente'

Naravno, savršena talijanska tjestenina čvrsta je i nije prekuhana, tzv. 'al dente"'. Ne samo što je tako pripremljena boljeg okusa, već utječe i na zdraviju prehranu, jer za tjesteninu 'al dente', organizmu treba više vremena za probavu. S druge strane, kad je tjestenina previše skuhana, naša crijeva brzo odrade probavu pa kao rezultat toga, šećer u krvi opet brže raste i pada, a ovaj 'cunami' s inzulinom vremenom može uzrokovati poremećaje metabolizma, kardiovaskularne probleme, visoki krvni tlak, dijabetes...

U svakom slučaju, ako uživate u tjestenini, pobrinite se da je na vrijeme izvadite iz vode.

3. Talijanski prehrambeni trik: Uključivanje svježih sastojaka

Poznato je da talijanska kuhinja djeluje uključuje dosta svježih sastojaka. Komplicirani recepti i dolce vita? To jednostavno ne ide zajedno. Tjestenina i pizza, primjerice, nadopunjuju se svježim povrćem - poput nekoliko sočnih rajčica - koje se nikad ne prekuhaju te tako još uvijek sadrže sve važne vitalne tvari. To je još jedna tajna mladolikosti lijepih Talijanki.

  • +2
Monica Bellucci Izvor: EPA / Autor: ETTORE FERRARI

4. Zdrave masnoće

Kvalitetno maslinovo ulje definitivno je jedan od najvažnijih sastojaka talijanske kuhinje. I to s dobrim razlogom: ne samo da stabilizira šećer u krvi, već i štiti od kardiovaskularnih bolesti. Obično se jede s malo kruha prije prvog slijeda.

5. Dijetalni trik Talijanki: Tzv. isprekidani post

Većina Talijanki doručkuje prilično skromno nakon raskošnog večernjeg obroka. Pritom se mnoge pridržavaju tzv. isprekidanog posta - ništa se ne jede u razdoblju od oko 12 do 16 sati. Kao rezultat, šećer u krvi ostaje stabilan kroz dulje vremensko razdoblje. Mnogi liječnici stoga preporučuju isprekidan post kao zdravu prehranu.