JESENSKA INSPIRACIJA

Toplim zemljanim bojama osvježite dom

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Jesen, kao inspiracija za uređenje interijera, u prvi plan postavlja boje i prirodne materijale, baš kao u prirodi. 'Jesenski' interijeri stvaraju izrazito ugodne prostorne doživljaje, pa su kao takvi omiljeni svim generacijama. Željeni ugođaji se mogu postići kroz različite stilove uređenja te je i to jedan od razloga zašto je jesen toliko prihvaćena kao izvor kreativnosti pri uređenju doma

Jesenska paleta boja provlači se od nijansi tamnozelene, žute, oker, narančaste, crvene do raskošne smeđe. Osnovna karakteristika svih boja, koje se pojavljuju kao jesenske u interijeru, je toplina, koju prenose u prostor. U skladu sa sve većim padom vanjskih temperatura, topli interijeri postaju sve privlačniji za boravak i druženje s obitelji i prijateljima. Topli ugođaj doma naglašava se dodatno prirodnim materijalima, ponajviše drvom s vidljivom strukturom i teksturom te stilom uređenja.

Žuta je jedna od dominantnih boja
koje u jesensko doba nalazimo u prirodi. Primijenite žutu kao jednu od osnovnih boja u interijeru. Odabirom klub garniture u ovoj boji, ona će dobiti zapaženu ulogu u prostoru, a svojim kontrastom prema namještaju i podnim oblogama u ugodnim smeđim nijansama, stvorit će atraktivan koloristički efekt. Garnituru naglasite dekorativnim jastučićima u drugoj boji.

Ako želite smirenije kolorističke doživljaje u dnevnom boravku, prostoru u kome se najviše boravi, odaberite nijanse od krem do smeđe boje u kombinaciji s drvom kao materijalom koji se provlači kroz elemente namještaja. Nijansiranjem smeđih i krem tonova, koji ne stvaraju dinamične vizualne efekte, možete postići smirenu i profinjenu prostornu kompoziciju. Kako biste pojačali večernje ugođaje, poigrajte se svjetlosnim efektima i dizajniranim lampama.

interijernet.hr

interijernet.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Jesenska paleta boja djeluje smirujuće

Blagovaonica je izuzetno važan dio doma, pa se odabiru boja i materijala koji će vas okruživati dok objedujete posvetite s posebnom pažnjom. Ako je jesen izvor inspiracije, ne oklijevajte uvesti drvo u interijer, a cijeli ugođaj možete začiniti i zlatnim tonovima. Oni se mogu pojaviti diskretno i elegantno u obliku tekstilne obloge stolica ili klupe. Zlatni tonovi na plišanom materijalu mogu biti vrlo decentni i prihvatljivi za sve stilove uređenja. Blagovaonski stol dekorirajte ukrasnim posudama, npr. staklenim kako bi kroz njih bili vidljivi jesenski plodovi.

Za što bolje opuštanje u spavaćoj sobi, odaberite smirujuće nijanse jesenske palete boja. Uz standardne nijanse žute i smeđe, uvedite i malo brončane, koja se može pojaviti na dekorativnim jastučićima i cijeli ugođaj podići na profinjeniji nivo. Naglašeno uzglavlje kreveta, dekorativne noćne lampe i topla podna površina, osigurat će atraktivan izgled spavaće sobe.

Da vam vrijeme provedeno u kuhinji bude što ugodnije, odaberite boje koje će same po sebi stvarati ugodan ambijent. Kombinacijom smeđih i narančastih tonova stvorit ćete tople i dinamične prostorne ugođaje kuhinje. Veliki prozor ili staklenu stijenu oslobodite od zavjesa i zastora ako ste okruženi prirodom. Dozvolite jeseni da 'otvorenim' pogledom uđe u dom.

Rustikalne kuhinje svojim su dizajnom puno bliže unošenju prirodnih ugođaja od modernih minimalističkih. Ovakvim kuhinjama je potrebno samo malo, primjenom dekorativnih tkanina ili dekoracijama plodovima jeseni, da se stvori potpuno opuštajući prostor. Rustikalne kuhinje su osobito preporučljive u kućama u prirodi ili apartmanima u kojima želite potpuno uživati u odmoru.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović i mr. ing. arh. Izabele Galović-Ninić, koje čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na
www.interijerNET.hr

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi