STVORITE UGOĐAJ

Topli interijeri za ugodniju zimu

Bionic
Reading

U ovim hladnim zimskim danima, kada se temperatura spušta ispod ništice, ugrijat će vas, naravno, dobro grijanje, ali i topao ambijent vašeg doma

Hladnoća koja probija sa svih strana nije nikome ugodna. Spas uz radijator, kamin ili neku drugu vrstu grijanja garantira brz povratak među one koji imaju privilegiju ostati kod kuće i ne tresti se od zime. No uz fizički osjećaj topline, koji će stvoriti dovoljno visoka temperatura zraka, opći će ugođaj nadopuniti primjereno unutarnje uređenje. Psihički doživljaj topline prostora, koji stvaraju elementi u stanu i boje, može biti jako snažan ako se znalački uklope stil i boje uređenja.

Toplina interijera ovisit će ponajprije o odabranim materijalima, stilu uređenja te pratećim bojama.
Potrebno je istaknuti da i naoko hladni materijali ili minimalistički stilovi uređenja, koji se često prezentiraju kao hladni, mogu biti potpuno drugačiji u konačnom doživljaju prostora te stvoriti ugodne i tople ambijente.

Drvo unosi toplinu u interijer

Vječno i neiscrpno u oblikovanju i postizanju atraktivnih dizajnerskih i interijerskih rješenja, uvijek moderno i u trendu, ali i primjenjivo u svim podnebljima i klimatskim zonama – svakako je drvo! Toplinu koju stvara u interijeru teško će nadmašiti bilo koji drugi materijal, jer je u svijesti ljudi zauzelo visoku poziciju kada je u pitanju stvaranje toplog ugođaja u prostoru. Osim toga, kao prirodni materijal ima dodatne kvalitete, jer u interijer doma unosi smirenost i ljepotu prirode.

Drvo se u interijeru pojavljuje u različitim stilovima uređenja, ali će svakom od njih dati poseban izražaj i toplinu, pa čak i kada se primjenjuje u modernim, geometrijskim formama. Boje drva, od najsvjetlijih pa sve do najtamnijih, tvorit će skladnu kompoziciju s ukusno odabranim bojama ostalih elemenata prostora.

Dekorativne tkanine toplih boja, poput žute, narančaste, nijansi smeđe ili crvene, prošarane većim ili manjim uzorcima, stvorit će topao ambijent i biti ugodne kao obloga sjedećih garnitura i stolica. Podne prostirke i različite vrste tepiha obogatit će podnu površinu i dati joj dodatnu toplinu čak i kada je podna obloga drvena te sama po sebi vizualno topla.

I minimalizam može djelovati toplo

Stilovi uređenja također će definirati ugođaj u interijeru. Rustikalni stilovi sami su po sebi topliji od modernih minimalističkih interijera koji za cilj često imaju hladnoću kao konačan dojam. Ipak, ugođaj koji će proizvesti odabran stil uvelike se može korigirati odabirom materijala i boja. Rustika, uz primjenu tamnijih boja drva te hladnih boja zidova i podova, bit će daleko od ugodnog i toplog interijera za razliku od modernog minimalizma, koji može karakterizirati primjena toplih boja ili materijala.

Prostor će dobiti dodatnu toplinu primjenom različitih detalja i ukrasnih predmeta, koji će se isticati kroz materijal izrade ili boju. Osobitu toplinu unijet će predmeti koji oslikavaju vašu osobnost te u prostor unose identitet i čine ga unikatnim. Prostor koji oslikava baš vas omogućit će da se u njemu najugodnije osjećate, a to je i krajnji cilj, jer to je dom u kojem živite. Toplina materijala, stilskog uređenja i odabranih boja bit će nadopuna ukupnom ugođaju i garancija da će ova zima biti zaista topla.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mag. ing. arh. Monike Galović Dumendžić i mag. ing. arh. Izabele Galović Ninić, koje jednom tjedno čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr