IDEJNO RJEŠENJE

Topli dom umjesto high-tech minimalizma

Bionic
Reading

Usprkos trendu minimalizma, veliki je broj obožavatelja romantičnog rustikalnog stila, u kojem toplina doma potpuno dolazi do izražaja. Kombinirajući ga s čistim linijama, nećete pogriješiti!

Želja nam je urediti dnevni boravak, uz već postojeću kuhinju i blagovaonicu.
Nekoliko osnovnih niti vodilja koje želimo postići i ukomponirati su:
- topla atmosfera doma, a ne high tech minimalizam
- dojam prostora u kojem žive mladi ljudi
- police za knjige (više nego manje)
- kutna garnitura
- zid na kojem se nalazi TV cijeli u ukrasnu ciglu eventualno?
- zavjese ili rolo?
Boja zidova i kuhinje (koja je dio tog otvorenog prostora) je svijetložuta.
Hvala unaprijed.

Odgovor arhitektice:

Poštovani,
budući da je Vaš dnevni trakt već definiran nježno žutom rustikalnom kuhinjom, žutim zidovima te plavožutim pločicama složenim u šahovsko polje, a u skladu s Vašim željama, savjetujem Vam sljedeće.

Pozicija TV-a koju ste zadali nameće i položaj kutne garniture u dnevnom boravku, a on je takav da je pogled usmjeren prema zidu, a od svjetla i prostora, što će Vam vizualno smanjiti prostor. Ipak, s obzirom na dispoziciju namještaja, funkcionalan je. Predlažem svijetlu boju kutne garniture s vrlo sitnim uzorkom (prugice, karirano, špricano) ili jednobojnu, jer su podne keramičke pločice jako dominantne svojom postavom u prostoru. One nameću smirenost i sklad ostalih elemenata.

Zid na kojem se nalazi TV opremite kompozicijom punih i praznih elemenata i polica, koji će stvarati dojam biblioteke i asocirati na regale (što je sada i vrlo moderno), ali će jednostavnim linijama biti prilagođeno modernom izražaju. Nizom detalja - knjiga, ukrasnih predmeta i slično - stvorit ćete toplinu doma u ovom dijelu stana.

Predlažem da ne koristite opeku na zidu, jer je njezin format nedovoljno različit od formata podnih pločica, pa će njihov odnos biti loš. Upotrijebite zidnu oblogu od kamena sitnog formata, a smjestite je na zid iza kutne garniture. Ovo je dobra pozicija jer se u istom pogledu 'ne susreće' s keramičkim pločicama, a i poslužit će kao savršen ukras za taj zid.

Klub-stolić izvedite od drveta u boji šanka i upotpunite tepihom svjetlije boje.
Na prozore stavite zavjese u kombinaciji različitih dužina i boja, jer će puno više pridonijeti romantičnom šarmu rustikalnog, od rolo zavjese koje odgovaraju minimalizmu i hladnijem ozračju stana.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mag. ing. arh. Monike Galović Dumendžić i mag. ing. arh. Izabele Galović Ninić, koje jednom tjedno čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr