ČUVAJTE SE

Top pet neprijatelja lijepe kože

27.04.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Svaka žena želi imati savršenu kožu ili bar biti blizu savršenstva. No starenje ne možemo zaustaviti, ali adekvatnom brigom za kožu možemo ga usporiti. Kako biste izbjegli prerano starenje i zaštitili svoju kožu, morate dobro poznavati najveće neprijatelje lijepe i zdrave kože

Otkrivamo top pet neprijatelja kože:

Pušenje
Pušenje ozbiljno šteti vama i drugima oko vas. Svi smo svjesni ovog upozorenja, no kakav utjecaj pušenje ima na kožu?

Duhanski dim zatvara pore i onemogućava koži dovoljno kisika, sprečava apsorpciju vitamina C koji je odgovoran za nastanak kolagena. U cigareti se nalazi 4.000 toksina koji se apsorbiraju u kožu i krv. Utječe negativno na sposobnost regeneracije.
Kožu čini sivom, upalom, a s vremenom i produbljuje bore.

Stres
Ovaj veliki problem utječe na naše tijelo izvana i iznutra. Kad smo pod stresom slabije jedemo, manje spavamo, skloniji smo porocima poput pušenja i alkohola, a sve to negativno utječe na kožu. Zbog stresa koža zna jako burno reagirati pa se mogu pojaviti akne i prištići. Kad se organizam oslobodi stresa, proces ozdravljenja kože može početi.

Loša prehrana
Neadekvatnom prehranom možete ozbiljno naštetiti zdravlju i ljepoti kože. Ukoliko vam nedostaje željeza, koža će vam biti blijeda, ako pak u organizam ne unosite dovoljno vitamina A, koža vam može biti suha. Nedostatak vitamina C utjecat će na proizvodnju kolagena.
S druge strane, prehrana bogata šećerom i mastima onečistit će vam kožu i ubrzati proces starenja.

Neredovito čišćenje kože lica
Čišćenje mora biti temeljno pravilo ukoliko želite imati lijepu kožu. Koliko puta ste zaboravili skinuti make-up? Ovaj mali ritual važan je kako bi skinuli nečistoće koje se skupljaju tijekom dana i make-up koji ste nanijeli. Morate omogućiti koži da diše.
Kožu nemojte čistiti agresivno i koristite samo proizvode namijenjene tipu vaše kože.

Ne zaboravite na redovito čišćenje lica
Pretjerano sunčanje ili odlazak u solarij

Prekomjerno izlaganje suncu osobito bez odgovarajuće zaštite ne samo da će loše utjecati na vaš izgled, već povećava i rizik od raka kože. UV zrake također su odgovorne za brži nastanak bora, suhu kožu i prijevremeno starenje. Osim toga, možete dobiti neestetske sunčane pjege.

Svakako koristite kremu sa zaštitnim faktorom i nanesite je 30 minuta prije izlaska na sunce. Kožu morate zaštiti i tijekom proljeća, a zaštitni faktor ipak ne treba biti tako visok. Njega odredite po tipu kože, ali i godišnjem dobu. Konzultirajte se s liječnikom ili ljekarnikom.