odlični savjeti

To ne mora biti muka: Evo kako prati i održavati veste od kašmira i vune da traju godinama

19.11.2021 u 10:38

Bionic
Reading

Nema ništa ljepše od trenutka kada se u hladno, zimsko jutro ogrnete topli, i tako mekanim džemperom od kašmira ili vune. Međutim, koliko godi ih obožavali nositi, ove džempere ponekad je prava muka održavati. Srećom, tu je nekoliko trikova koji će vam sigurno dobro doći

Raskrinkajmo ovaj uvriježeni mit jednom zauvijek: pletene džempere nije nužno nositi na kemijsko čišćenje. Tako je, čak ni modeli od kašmira ne zahtijevaju profesionalno čišćenje. Istina, kod pranja pulovera treba biti pažljiv, ako želite izbjeći katastrofe poput smanjivanja za nekoliko brojeva, no uz dobre savjete Gwen Whiting iz The Laundressa, itekako je moguće kod kuće održavati i prati ove luksuzne komade koji će nekoliko sezona izgledati kao novi.

Najbolji način pranja džempera od vune i kašmira

Da biste lakše savladali pranje džempera kod kuće, vrlo je važno znati s kakvom tkaninom imate posla. 'Sva vuna, bez obzira na porijeklo, odnosno radi li se o ovcama, alpakama, moher vuni dobivene od angora koze, vuni od janjaca, merino vuni ili pak devinoj dlaci, zahtijeva isti proces čišćenja.'

Prema njezinom savjetu, ručno pranje je uvijek najsigurnije, a evo kako to izvesti: napunite sudoper, kadu ili umivaonik mlakom vodom i dodajte malo sredstva za čišćenje koje je posebno formulirano za vunu. Ako ga nemate pri ruci, dobro će poslužiti i obični šampon za kosu jer su vuna i kašmir baš poput kose. Zatim uronite džemper u vodu. Nježno ga ručno perite 30 sekundi, a nakon tog ga ostavite da se namače do 30 minuta. Bacite prljavu vodu i džemper isperite hladnom, čistom vodom. Sada slijedi najvažniji korak: cijeđenje. Ako ga napravite pravilno, izbjeći ćete razvlačenje i deformiranje vašeg omiljenog pulovera. Naime, cijeđenje manipulira vlaknima, a kada su ona mokra, onda su slabija te lakše izgube oblik. Stoga, umjesto klasičnog cijeđenja, vodu iz džempera nježno uklonite pritiskom i oblikovanjem džempera u kuglu (poput tijesta za pizzu). Možete čak i pritisnuti džemper o bočnu stranu sudopera ili kade kako biste ocijedilo višak vode.

Kako veste od vune i kašmira oprati u perilici rublja

Premda stručnjaci preferiraju ručno pranje, upotreba perilice za rublje nije zabranjena. Za najbolje rezultate stavite džemper u mrežastu vrećicu za pranje, odaberite program pranja za osjetljivu odjeću te provjerite je li voda hladna, a centrifuga stavljena na najniži broj okretaja. Naime, prejaka centrifuga vrlo vjerojatno će potaknuti skupljanje vašeg omiljenog džempera. Kada ciklus pranja završi, odmah izvadite džemper kako biste smanjili gužvanje i stavite ga na sušenje.

Kako osušiti džemper

Bez obzira perete li svoje džempere ručno ili u perilici za rublje, ono u čemu se stručnjaci slažu je da svakako treba izbjegavat korištenje sušilice koja je vrlo učinkovita za skupljanje pletiva. Umjesto u perilicu, džemper nakon cijeđenja položite ravno na čisti ručnik ili na stalak za sušenje kako biste mu omogućili da povrati svoj prirodni oblik. Ostavite ga da se osuši na zraku. Da biste ubrzali sušenje, umotajte džemper u ručnik kao u vreću za spavanje. Zatim ga odmotajte i zamijenite mokri ručnik suhim ili stavite džemper na rešetku za sušenje. Veliko ne je vješanje na žicu – tako ćete džemper u potpunosti deformirati.

Kako ukloniti mrlje

Mrlje na džemper nemojte pokušavati ukloniti tapkanjem, to će samo pogoršati situaciju. Umjesto toga stručnjaci preporučuju nanošenje sredstva za uklanjanje mrlja prije sljedećeg pranja, ali polako s aplikatorom. Ako mrlje budete trljali imat ćete dobar početni rezultat no to će uzrokovati razvlačenjem tkanine i mrlje.

Koliko često treba prati džempere?

Premda pranje ili kemijsko čišćenje nakon svakog nošenja nije dobro za samu tkaninu, posebice njezinu dugotrajnost, koliko često ćete to činiti, ovisi o vama. Ovisi koliko dugo ga nosite te što imate ispod njega. Nije isto nosite li potkošulju ili majicu ispod džempera. Prema riječima stručnjaka, ako u ormaru imate hrpu džempera koje ne nosite tako često, onda je jednom ili dvaput u sezoni savršeno dovoljno.

  • +27
Veste Izvor: Promo fotografije / Autor: promo

Kako se riješiti nabora

Toplina je neprijatelj u ovom slučaju, tako da zgužvane džempere nemojte glačati. Umjesto toga posegnite za parom. Neke vrste vune, kao što su laganiji merino ili kašmir, sklonije su gužvanju nakon pranja, tada ih je dobro tretirat parom. Osim toga, ravnanje parom odličan je potez i između dva nošenja – para će džemper učiniti mekšim te ga osvježiti.

Kako spremiti džempere

Tu vrijedi osnovno pravilno – džempere uvijek slažite, nikad ih ne vješajte na vješalicu. Naime, ako džemper objesite, oni će se razvući, a na ramenima će se oblikovati ružna 'ispupčenja'. Za dugotrajno skladištenje izbjegavajte plastične kutije koje su vrlo pogodne za razvoj vlage, ali i buba. Umjesto njih, preporučljive su pamučne vrećice za pohranu jer bubice ne mogu progutati pamuk, a ujedno su i prozračne tako da nećete imati problema sa zadržavanjem vlage. Uz to, na kraju sezone operite sve svije džemperem bez obzira koliko puta ste ih odjenuli.

Kako ukloniti dosadne mucice

Mucice, te male dosadne loptice koje nastaju na rukavima, ispod pazuha i na mjestu gdje nosite torbicu na ramenu, nastaju uslijed trenja. Kako biste ih uklonili, stručnjaci preporučuju kamen za džempere debljeg tkanja (ako ga nemate pri ruci, poslužit će i kamen za pete) te poseban češalj za džempere tanjeg tkanja. Džemper obavezno dotjerate na kraju sezone, a još jedan trik je taj da mucice uvijek uklanjate u jednom smjeru.

Kako pobijediti moljce

Nakon što uočite sitne rupice na više džempera, vrijeme je za temeljito čišćenje ormara. 'Sve ispraznite, usisajte, poprskajte, očistite, a zatim svu odjeću operite u fazama. Tretiranje odjeće parom također je vrlo učinkovito za ubijanje ličinki nametnika. Ako ne možete oprati više odjeće odjednom, najučinkovitije rješenje je staviti je u dobro zatvorene plastične vrećice pa prati kada ste u mogućnosti.