ODABRANICI MICHELLE OBAME

Tko su Isabel Toledo i Jason Wu?

22.01.2009 u 13:00

Bionic
Reading

Za većinu prosječne modne javnosti Isabel Toledo i Jason Wu sve do ovog utorka bila su posve nepoznata imena. Zahvaljujući Michelle Obama njihova imena bit će zapisana u povijesti

Jason Wu, 26-godišnji njujorški kreator rođen na Tajvanu, studirao je kiparstvo u Tokiju i Parizu, a nakon što je završio modni dizajn na Parsons School of Design u New Yorku, stažirao je kod modnog dizajnera Narcisa Rodrigueza. Karijeru je započeo kao dizajner odjeće za lutkice, no uskoro se odvažio kreirati za odrasle 'lutke'.

Svoju prvu kolekciju lansirao je u veljači 2006. godine. Radove je nastavio prikazivati i dalje, u sklopu New York Fashion Weeka, ali i na manjim revijama. Njegovi su radovi i prije inauguracijskog bala našli poklonike među njujorškim ljubiteljima mode, a potvrdu za kvalitetu dala mu je i moćna urednica Vouguea Anna Wintour koja je došla pogledati njegovu zadnju reviju.

Haljina Jasona Wua koju je Michelle nosila u TV showu B. Walters

Inauguracijski bal nije prva prilika u kojoj je Michelle Obama nosila neku njegovu kreaciju. Učinila je to i ranije, u studenome prošle godine u TV showu Barbare Walters. Butik koji joj pomaže birati odjeću za tu joj je priliku nabavio jednu Wuovu haljinu koja joj se toliko svidjela da je zatražila da joj mladi dizajner napravi još koju kreaciju. Wu nije znao o kome se radi, znao je samo da je narudžba za neku važnu osobu i da treba biti blještava i glamurozna. Poslao je nekoliko prijedloga, a ostalo je povijest.

Još od prvog pojavljivanja Michelle Obama u Wuovoj kreaciji, neprestano mu stižu narudžbe. Nakon što je njegovu večernju haljinu od šifona boje bjelokosti posutu Swarovski kristalima obukla Michelle Obama, uspjeh mu je zasigurno garantiran.

Dizajnerica kubanskog porijekla, 47-godišnja Isabel Toledo, smatra se jednom od najavangardnijih američkih modnih kreatorica. Studirala je modu, slikarstvo i keramiku na njujorškoj školi dizajna Parsons i pri Fashion Institute of Technology. Od samih početaka surađuje sa suprugom Rubenom, modnim ilustratorom. Prvu kolekciju par je predstavio prije dvadesetak godina, točnije 1985. godine. Za svoj doprinos modi Toledo je 2005. godine primila nagradu Cooper-Hewitt Design Award. Dvije godine kasnije debitirala je na njujorškom tjednu mode kada je predstavila kolekciju za Anne Klein. Suradnja nije dugo potrajala, pa su im se putovi razišli svega nekoliko mjeseci kasnije.