SAVRŠENA KOMBINACIJA

Tko može odoljeti ovoj jaffa torti?

21.11.2013 u 10:31

Bionic
Reading

Savršena kombinacija čokolade, naranče i biskvita podsjetit će vas na neodoljiv okus jaffa keksa

Iz kuhinje Ljiljane Nieder izašla su brojna slatka (i slana) mala remek-djela, a njezine odlične i do u detalje objašnjene recepte možete pronaći na njezinoj stranici ljiljananieder.com i na Facebooku

Potrebni sastojci:

Tijesto:
4 jaja
10 dag šećera
1 vrećica vanilin šećera
sol
3 žlice vruće vode
7 dag brašna
5 dag gustina

Preljev:
16 žlica soka od naranče

Krema I:
1 vrećica preljeva za tortu – bijela za 2,5 dl
2 dag šećera
2 dl svježe iscijeđenog soka od naranče
2 vrhom pune žlice marmelade od naranče

Krema II:
7 listova želatine
25 dag mekanog svježeg sira
2 dl kiselog vrhnja
8 dag šećera
4 dl slatkog vrhnja
30 dag jaffa keksa

Glazura i ukrašavanje:
10 dag čokolade za kuhanje
80 ml slatkog vrhnja

2 dl slatkog vrhnja
1 vrećica vanilin šećera
1 učvršćivač za šlag

Priprema:

Dan prije napravite biskvit da bi se lakše rezao. Pećnicu zagrijte na 175 °C. Dno kalupa za tortu (26 cm) obložite papirom.

Biskvit: Žumanjke odvojite od bjelanjaka i zajedno sa 7 dag šećera, malo soli, vanilin šećerom i vrućom vodom kremasto izradite. Bjelanjke zajedno s malo soli čvrsto izradite. Dodajte polako ostatak šećera (5 dag) neprestano miješajući. Brašno i gustin izmiješajte, dodajte masi od jaja i kratko, bez grudica, izmiješajte. Tijesto istresite u kalup, izravnajte i pecite 30 – 35 minuta.

Pečeno tijesto stavite na rešetku, ostavite pola sata da miruje, a zatim nožem odvojite od ruba. Odvojite obruč od kalupa i papir te ostavite da se biskvit potpuno ohladi. Hladan biskvit zamotajte u foliju i ostavite do sutra. Sutradan biskvit prerežite po sredini. Jedan biskvit stavite na tanjur, poprskajte s osam žlica soka od naranče i premažite prvom kremom.

Prva krema: Preljev za tortu zajedno sa šećerom i sokom od naranče zakuhajte na štednjaku, neprestano miješajući (dvije, tri minute). Sklonite sa štednjaka, malo ohladite, zatim dodajte marmeladu, dobro izmiješajte i premažite donji biskvit. Na marmeladu stavite drugi biskvit, poprskajte s osam žlica soka od naranče, stavite oko torte obruč od kalupa i premažite trećinom druge kreme.

Druga krema:
Želatinu omekšajte u hladnoj vodi. Svježi sir, kiselo vrhnje i šećer dobro izmiješajte, a 4 dl slatkog vrhnja čvrsto izradite. Dodajte kremi od sira i izmiješajte metlicom za snijeg. Trećinom kreme premažite biskvit, posložite jaffa kekse (čokoladna strana prema dolje) i premažite ostatkom kreme. Ostavite u hladnjaku da se stegne. Oštrim nožem odvojite od obruča i premažite glazurom te ukrasite šlagom i ostatkom jaffa keksa.

Glazura: Čokoladu i vrhnje omekšajte na vatri.

Ukrašavanje: Slatko vrhnje, vanilin šećer i učvršćivač čvrsto izradite. Stavite u špricu za kreme i ukrasite kolač.