INTERVJU: SANJA PILIĆ

'Tinejdžeri su vrlo iskrena čitateljska publika'

  • Autor: E. Katana
  • Zadnja izmjena 08.12.2009 10:06
  • Objavljeno 08.12.2009 u 10:06
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Sanja Pilić jedna je od naših najpoznatijih autorica knjiga za mlade, njezini naslovi uvršteni su u školsku lektiru i ovjenčani nagradama, a knjiga 'Sasvim sam popubertetio' pretočena je i u predstavu

Ove je godine objavila svoju sedamnaestu knjigu pod nazivom Fora je biti faca, zar ne?, što je bilo prigoda da s neumornom književnicom pročavrljamo o junacima njezinih knjiga, pronalaženju inspiracije, zbog čega se odlučila baviti upravo teen književnošću, Facebooku te knjigama općenito.

Njezina posljednja knjiga 'Fora je biti faca, zar ne'?, deveti naslov objavljen u nagrađivanoj biblioteci Sanja Pilić za mlade, govori o pubertetskim dogodovštinama jednog tinejdžera u nizu kratkih poglavlja - od ljubavnih problema, svađa s roditeljima pa do prijateljskih zgoda i cijelog niza drugih događanja s komičnim elementima.

Što je poruka knjige 'Fora je biti faca, zar ne'?

Glavni junak je dječak koji odrasta s majkom i dvije sestre. Taj dečko je pravi dobrica, fino je odgojen, međutim pokušava se promijeniti i biti kul kako bi ga drugi vršnjaci prihvatili. Volim pisati o dobro odgojenoj i pristojnoj djeci jer danas takve osobe imaju problema sa snalaženjem u svijetu koji, nažalost, promovira neke sasvim drukčije vrijednosti.

Kako ste se počeli baviti pisanjem knjiga za tinejdžere?

Dok sam odrastala, nije bilo puno knjiga za tinejdžere i to mi se nekako zauvijek urezalo u pamćenje. Kasnije sam otkrila da mi pisanje za teen čitatelje stvara veliko zadovoljstvo i moram reći da ja zbilja uživam u tome. Opušta me i zabavlja. Moje knjige su namijenjene onima iznad 11 godina, a to je čitalačka publika koja je vrlo iskrena i izravna. Uvijek se razvesele novim knjigama, a emocije koje vam daju su nemjerljive. Sviđa mi se i to što kod tinejdžera nema prijetvornosti – oni će vam bez uvijanja reći što im je dobro a što nije. Zanimljivo je da puno mama također čita moje knjige, ali i osobe koje više nisu u teen godinama, što je zbilja super! Znaju mi se ponekad javiti i studenti koji su me čitali kao tinejdžeri.

Što mislite o Facebooku jer junak vaše posljednje knjige često visi na Fejsu?

Facebook je odličan način za razmjenu informacija, naravno, ukoliko ne postanete ovisni o njemu. I sama sam prilično često na Facebooku i zgodno je jer mogu doznati vrlo brzo neke nove stvari, a upoznala sam i puno ljudi na taj način. Ali još uvijek nisam zapostavila živu komunikaciju. (smijeh)

Gdje pronalazite inspiraciju?

Inspiraciju pronalazim svugdje, u mojoj obitelji, među prijateljima, među susjedima, u različitim događajima, u svijetu oko nas... Nisam tip književnika koji se budi u pola noći i grozničavo piše. Više sam jutarnji tip. Moram priznati da nekad nisam pretjerano disciplinirana i 'rastežem' rad na nekoliko mjeseci.

Što mislite o fenomenu sage 'Sumrak' i knjiga za kojima su poludjeli tinejdžeri širom svijeta?

Čitala sam 'Sumrak', međutim mišljenja sam da je to vrlo prosječna literatura koja je zahvaljujući silnoj medijskoj pompi postala iznimno tražena. Sve je mudro osmišljeno – u središtu je ljubavna priča, a tu su i vampiri koji su mistični i zavodljivi. Savršena podloga za ekranizaciju i pravi mamac za tinejdžerice.

Što biste savjetovali mladom piscu koji tek počinje?

Osim talenta, bitno je pronaći svoj stil. Postoje knjige koje su zanimljive i imaju neku poruku, no ukoliko se ne izdvajaju stilom, utopit će se u moru sličnih ostvarenja. Pisati za mlade je vrlo zahtjevno jer vas oni ili zavole ili odbace, tu nema previše filozofije. Ne smijete im puno umovati. Mladi vole knjige koje su sažete i duhovite, a njihov feedback je izravan.

Knjige Sanje Pilić možete osvojiti OVDJE

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi