KAKAV ODABRATI?

Tepisi za toplinu doma

Bionic
Reading

Kako bi podna površina vašeg doma bila što ugodnija i toplija, postavite tepihe, koji mogu zauzimati kompletnu površinu poda ili dekorirati zone koje želite naglasiti. Blagovaonica i dnevni boravak idealni su prostori za isticanje tepiha i naglašavanje topline doma

Iako se trendovi u uređenju interijera mijenjaju, tepisi uvijek imaju značajnu ulogu u kreiranju podnih površina. Svojim bojama, oblicima i materijalima aktivno sudjeluju u stvaranju ugođaja stambenih i poslovnih prostora. Premda suvremeni trendovi maksimalno oslobađaju podnu površinu i naglašavaju materijale podnih obloga, najčešće drveta ili kamena, oslobađaju i pozicije u prostoru kojima će tepisi dati poseban značaj i naglasak.

Tepisi mogu biti ručne ili strojne izrade. Ručno izrađeni tepisi imaju visoku cijenu zbog dugotrajnosti izrade i ručnih tehnika koje se primjenjuju. Njihova prednost je kvaliteta i finoća izrade te mogućnost kombiniranja različitih prirodnih materijala i nijansi boja. U nekim zemljama, poput Irana, tepisi imaju posebnu vrijednost, a ona im raste s godinama starosti.

Boju tepiha prilagodite ostatku interijera
Strojno izrađeni tepisi popularni su zbog povoljnijih cijena te atraktivna dizajna i oblika. Suvremene tehnologije strojne izrade tepiha učinile su ih kvalitetnijima. Strojno izrađen tepih možete naručiti s uzorkom po vlastitu izboru, a rok izrade je nekoliko tjedana, za razliku od ručno rađenih, koji se mogu izrađivati i do dvije godine. Strojna izrada tepiha nudi brojne kombinacije materijala, boja i oblika. Cijene su im vrlo povoljne uz kvalitetu i trajnosti koje nude. Upravo iz tih razloga, ovakvi tepisi vrlo su popularni.

Tepisi se izrađuju od prirodnih ili umjetnih materijala. Najčešće korišteni prirodni materijali su vuna, svila i koža. Tepisi od prirodnih materijala izrađuju se ručno ili strojno. Kao takvi imaju veću cijenu koja se dodatno povećava ručnom izradom. Tepisi od prirodnih materijala idealno se uklapaju u interijere u kojima dominiraju drvo ili kamen.

Umjetni materijali za izradu tepiha su akril, polipropilen ili poliamid. Postavljaju se na podlogu koja je najčešće od pamuka, svile ili jute - u ovisnosti od osnovnog materijala. Tepisi se izrađuju u tehnici velour, u kojoj su očice odrezane na željenu dužinu radi postizanja mekoće i boucle u kojoj očica ostaje cjelovita. Tehnika izrade određuje mekoću i visinu gornjeg dijela tepiha, tzv. flora.

Ovisno o uzorcima, tepisi se dijele na tradicionalne tj. klasične i moderne. Ručno izrađeni tepisi najčešće imaju tradicionalne uzorke i motive, a strojni moderne, apstrakte, cvjetne ili geometrijske. Strojno rađeni tepisi se također izrađuju u prirodnim materijalima s tradicionalnim uzorcima.

Moderni tepisi uklapaju se u sve stilove uređenja

Iako tepisi često nisu popularni zbog zadržavanja prljavštine i prašine, pravilnim održavanjem izbjeći ćete sve probleme, najčešće alergijske. Tepih usisavajte što češće, a povremeno ga prebrišite pamučnom krpom u smjeru očica. Održavanje tepiha također će ovisiti o materijalu, stoga dobro proučite njegov sastav i pripremite odgovarajuća sredstva za čišćenje.

Moderni minimalistički interijeri, koji najčešće nemaju posebne naglaske u prostoru, mogu biti obogaćeni tradicionalnim, ručno izrađenim tepisima, koji će biti kvalitetan stilski kontrast postojećem namještaju. Moderni tepisi uklapaju se u sve stilove uređenja. Tepisi se najčešće postavljaju na manje površine ispod blagovaonskog stola, klub-stolića u dnevnom boravku, u dječje sobe te u formi sagova u komunikacijske zone ili spavaću sobu pored kreveta.

Prednosti primjene tepiha u prostoru su osjećaj ugode pri hodanju, stvaranje toplog ambijenta, obogaćivanje te zaštita podne površine, estetski ugođaj. Moderni tepisi su kvalitetno izrađeni i dugotrajni, a pravilnim i učestalim održavanjem, daju svoj maksimum prostoru u kojem se nalaze. Boju tepiha prilagodite ostatku interijera na način da ga uklopite bojom, uzorkom i stilom.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović i mr. ing. arh. Izabele Galović-Ninić, koje čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr