MAJSTOR IZ MASTERCHEFA

Tajna savršenog uskrsnog doručka Radovana Marčića

04.04.2015 u 08:00

Bionic
Reading

Uskrsnim delicijama veseli se cijela obitelj, a član žirija 'MasterChefa' Radovan Marčić dao je nekoliko savjeta za pripremu slasnog uskrsnog doručka

Uskrsno jutro tradicionalno je u znaku bogatog doručka, a na blagdanskoj trpezi nađe se i jaja, šunke, mladog luka, rotkvica, francuske salate, umaka od hrena, pince, kolača i još drugih ukusnih stvarčica.

To je najbolji uvod za uskrsni ručak kad se poslužuje pečenje, mladi krumpir, salate, torta, kolači...

Kako bi uskrsni doručak bio slastan, nekoliko savjeta dao nam je Radovan Marčić, gastrokritičar, kazališni redatelj i član žirija 'MasterChefa' TV showa Nove TV.

'Prilikom kupnje rotkvica pripazite da nisu prevelike jer su spužvaste. Najbolje ih je stisnuti pa vidjeti jesu li mekane. Ne valjaju ni rubinjave, dakle ljute. Najjednostavnije je kupiti jedan pušlek pa probati nekoliko rotkvica. Kod mladog luka treba vidjeti je li mu vanjska kora mekana (u njega se zarije nokat), ako je tvrda, već je davno ubran. Mora se vidjeti i kakav je brk, odnosno korijen. Ako je ubran prije nekoliko dana, a luk stajao u vodi, on je počeo truliti, pa taj luk nikako ne valja kupiti. Vidi se i po vrhovima, jesu li puno skraćivani. Bolje ići kupiti nove rotkvice ili luk nego ga dugo spremati. Dobro ih je držati u frižideru, ali ne na prevelikoj vlazi', otkriva Radovan.

Zapitali smo ga i kako izgleda njegov uskrsni doručak.

'Onako kako me naučila pokojna mama i kako je to bilo u mojoj familiji otkad pamtim. Tvrdo kuhana jaja, pinca, maslac i kuhana šunka. Rotkvice i mladi luk pod obavezno. Mi smo uz to pili čaj. Uvijek sve servirano u servisu koji se vadio iz vitrine, dakle najfiniji. To je bilo malo zeznuto jer kad smo bili mali, morali smo paziti da se ne razbije, tako da bi mi bilo draže da je bio onaj obični, svakodnevni', ispričao nam je Marčić.

Kad je u pitanju serviranje, Radovan ima svoj ritual.

'Sva blaga na stolu i opušteno, upravo suprotno od onog koja su bila moja iskustva iz djetinjstva. Uskrsni doručak serviram na starinskim, rustikalnim tkanicama koje sam dobio od mojih tetaka Lilice i Jasne. Sve jednostavno i nikako preraskošno kako i dolikuje događaju koji se svetkuje, a on je ustvari, osim po čudu uskrsnuća, jako tragičan i tužan', kaže on.