ZNAŠ LI...

Taj Mahal je gradilo 20 tisuća ljudi

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 08.12.2008 14:02
  • Objavljeno 08.12.2008 u 13:59
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

U gradnji hrama Taj Mahal, osmog čuda svijeta, sudjelovalo je 20 tisuća ljudi.

Gradili su ga čak 22 godine od bijelog mramora, ukrasivši ga sa 43 različitevrste dragog kamenja, čiji su kasnije veći dio odnijeli Britanci dok je Indijabila njihova kolonija.U izgradnji je pomagalo i 1.000 slonova, koji su iz 320 kilometara udaljenih kamenoloma dovlačili mramor. Iz Rusije je dopreman malahit, mramor iz Mahrane, iz Bagdada karneol, iz Perzije tirkiz, a iz Kine kristal.

Ova najveća indijska turistička atrakcija nalazi se na južnoj obali rijeke Yamuna, u gradu Agri u sjevernoj Indiji, oko 210 kilometara od New Delhija.

Taj Mahal, spomenik vječnoj ljubavi, sagrađen je oko 1640. kao počivalište Mumtaz Mahal, voljene supruge mogulskoga šaha Jahana, koji je vladao Indijom od 1628. do 1658. godine. Šahova je tuga za suprugom koja je umrla na porođaju njihova četrnaestog djeteta bila tolika da se zavjetovao da će za nju stvoriti najljepšu grobnicu na svijetu.

Gradnja Taj Mahala potpuno je osiromašila Indiju. Naime, cijena izgradnje se 1648, kada je završen hram, popela na 32 milijuna rupija. Osim toga, legenda kaže da je šah nakon gradnje naredio da se radnicima odsijeku svi prsti, a arhitektima samo palčevi kako nikad ne bi uspjeli sagraditi građevinu koja bi svojom ljepotom zasjenila Taj, no nikad nisu pronađeni dokazi koji bi to potvrdili. Šah im je navodno isplatio toliki honorar da su mogli lagodno živjeti do smrti.

Inače, svake godine Taj Mahal posjeti između 2 do 4 milijuna turista sa svih strana svijeta, najčešće u hladnijim mjesecima, listopadu, studenom i veljači.

U ovoj rubrici svaki tjedan možeš pročitati neku zanimljivost ili otkačenu činjenicu kojom možeš iznenaditi svoje vršnjake, ali i one puno starije!

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi