HIDRATACIJA KOŽE

Svjež izgled i na plus 30 stupnjeva

13.08.2010 u 15:01

Bionic
Reading

Tijekom ljeta toliko smo opsjednuti zaštitom od sunca da lako zaboravljamo kako koži treba svakodnevna infuzija vode, izvana i iznutra!

Što nam je činiti kako površina kože ne bi izgledala poput isušenog i sparušenog krajolika, pasjim vrućinama usprkos? Tijekom ljeta pijemo i po dvije-tri litre vode, konzumiramo sezonsko voće i povrće te zdušno nanosimo kreme sa zaštitnim UV-filtrima. Kako bismo zadržali optimalnu vlažnost kože, smanjili dehidraciju i spriječili nastanak 'krokodilskog uzorka' na njenoj površini, treba joj pomoći i izvana.

Idealna temperatura stanica je oko 36 stupnjeva, a njihovo prekomjerno zagrijavanje dovodi do dehidracije i poremećaja u radu. Uz to, elastičnost i zdrav izgled kože ovisi o količini vode koju organizam uspijeva zadržati, a koja počinje opadati ulaskom u 30-e, pa ne treba posebno naglašavati važnost redovite hidratacije u zreloj dobi. Da se poslužimo floralnom analogijom, kao što biljke tijekom ljeta zalijevamo u ranu zoru i/ili uvečer, i koža zahtijeva sličnu akciju 'navodnjavanja', ali nešto širih razmjera.

Nova generacija hidratantnih preparata potiče cirkulaciju između stanica i različitih slojeva kože te sprečava njeno isparavanje. Zahvaljujući otkriću akvaporina, prirodnih mikroskopskih kanalića koji se nalaze u staničnoj membrani i reguliraju prijenos vode između stanica, američki znanstvenik Peter Agre prije sedam godina dobio je Nobela, a mi smo dobili novu vrstu kozmetičkih proizvoda koji iskorištavaju najbolje od toga otkrića za što ravnomjerniju hidrataciju svih dijelova kože. Primjerice, Eucerin je lansirao hidratantnu liniju Aquaporin Active s laganim i bogatim teksturama kremama za sve tipove kože lica koje aktiviraju famoznu mrežu kanalića, potiču stvaranje novih akvaporina te osiguravaju vlažnost i u dubljim slojevima epiderme.

Kako ne biste zapostavili žednu kožu tijela, svakodnevno se tuširajte hidratantnim gelovima, poput onih iz linije Dove Visible Care, a navečer joj priuštite spasonosnu dozu vlage u vidu raskošnih mlijeka ili parfumiranih losiona i krema za tijelo.