brinite o sebi

Za zdrave zube potrebno je jako malo - dobra četkica i dobar stomatolog

26.03.2018 u 11:58

Bionic
Reading

Uz redovne godišnje posjete stomatologu, postoje jednostavni koraci kako pravilno održavati oralnu higijenu kod kuće kako bi se smanjio rizik od propadanja zubi, bolesti desni i drugih problema. Stručnjaci poliklinike ARENA proveli su nas kroz zdravlje zubi, korak po korak.

Sigurno ste puno puta čuli koliko je oralna higijena važna za zdravlje vaših zubi, ali i cijeloga organizma. No jeste li zbilja razmislili o toj tematici i pobrinuli se primijeniti je na svome osmijehu? Ako je vaš odgovor negativan, obavezno pročitajte što o toj temi imaju reći stručnjaci Stomatološke poliklinike ARENA, točnije ravnatelj i vlasnik poliklinike Srećko Srdjak, dr. med. dent., specijalistom parodontologije.

Kroz razgovor s dr. Srdjakom, saznali smo koje je najčešće pitanje s kojim se u praksi susreće kao specijalist parodontologije: 'Kako se održava pravilna oralna higijena?'

Krenimo redom, pravilnom oralnom higijenom zubi postiže se zaštita od bakterija, nastajanja karijesa, zubnog kamenca, lošeg zadaha, krvarenja desni i sl. Zapravo, sve navedeno uz lošu oralnu higijenu u jednom trenutku dovodi do parodontoze koju možemo opisati kao kroničnu infekciju koja zahvaća zubno meso i kost koja podupire zub, što može dovesti do gubitka zubi.

Uz redovne godišnje posjete stomatologu, postoje jednostavni koraci kako pravilno održavati oralnu higijenu kod kuće kako bi se smanjio rizik od propadanja zubi, bolesti desni i drugih problema. Pravilnu oralnu higijenu možete održavati dobrom četkicom i pastom za zube.

Osnovni koraci oralne higijene su:

- temeljito četkanje zubi minimalno dva puta dnevno (ujutro nakon doručka i navečer prije spavanja) barem 3 minute

- čišćenje prostora između zubi korištenjem zubnog konca ili interdentalnih četkica

- četkanje jezika

- ispiranje usne šupljine vodicom

- posjet stomatologu svakih 6 mjeseci

Vjerovali ili ne, ovi su koraci dovoljni da se obranite od najčešćih stomatoloških problema uz redovne godišnje kontrole. Prilikom redovnog posjeta stomatologu, potrebno je napraviti ortopansku snimku usne šupljine te temeljito očistiti naslage zubnog kamenca.

Na kraju druženja, dr. med. dent. Srdjak podijelio je s nama način za privremeno održavanje oralne higijene u slučaju kada uz sebe nemamo četkicu i pastu za zube (npr. na putu, u prirodi i drugo) – otpijte gutljaj vode, promućkajte i ispljunite kako bi se isprale bakterije. Uz vodu, možete pojesti i jabuku. Naravno, ovo se koristi u iznimnim slučajevima, a nikako ne smijemo zaboraviti na redovno korištenje četkice i paste za zube.

Ako još nisi obavio/la redovni godišnji stomatološki pregled, nikad nije kasno da napraviš prvi korak k ljepšem i zdravijem osmijehu i rezerviraš svoj termin u Poliklinici ARENA na broj 01/6542-655.

Stomatološka poliklinika ARENA

Remetinečki gaj 2k, 10020 Zagreb

Tel: 01/6542-655

Web: http://www.arenapoliklinika.hr

E-mail: info@arenapoliklinika.hr

Facebook page: https://www.facebook.com/ArenaPoliklinika/