PREDVIĐANJA STRUČNJAKA

Svjetski dizajneri interijera otkrivaju koji će trendovi obilježiti 2022. godinu: Udobnost i osjećaj opuštenosti visoko su na listi prioriteta

  • Autor: I. B.
  • Zadnja izmjena 16.01.2022 17:28
  • Objavljeno 16.01.2022 u 17:28
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Realtor.com / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

U prvim danima nove kalendarske godine modna biblija Vogue pokušala je otkriti nove trendove u svijetu interijera zatraživši mišljenje nekih od vodećih dizajnera

Tisućljećima su se trendovi dizajna interijera koristili kao estetska pomagala u našim pokušajima da pronađemo neku vrstu unutarnjeg mira. Uzmimo za primjer drevnu kinesku umjetnost feng shuija, čije prostorno pozicioniranje korespondira s protokom energije, wabi-sabi, japansku praksu prihvaćanja nesavršenosti, ili pak naklonost starog Rima korištenju zemljanih boja i geometrijskih uzoraka kako bi oponašali sklad prirode.

‘Sve je više istraživanja koja pokazuju izravan utjecaj koji imaju naši domovi ne samo na naše raspoloženje, već i na naše cjelokupno zdravlje i dobrobit’, mišljenja je dizajner Timothy Corrigan. Stoga nije nikakvo čudo to da su 2022. godine, treće uzastopne godine u pandemiji, najveći trendovi dizajna interijera ponovno usredotočeni na to da se osjećamo opušteno.

oaza za poznate i slavne

Stan Justina Timberlakea i Jessice Biel oduševljava interijerom: Zavirite u prekrasno uređen penthouse u New Yorku

Pogledaj galeriju
34

Neke od najvećih zvijezdi u dizajnu interijera predviđaju porast potražnje za zemljanom smeđom bojom, istaknutom na tkaninama poput kože ili na zidovima u boji terakote. Drugi vide porast popularnosti elemenata nadahnutih prirodom, poput lampi u obliku gljive, dok će meki i zakrivljeni namještaj u mjesecima pred nama doživjeti vrhunac popularnosti. U suštini, sve što je toplo, gostoljubivo i ugodno ove godine itekako je poželjno u svijetu interijera.

S druge strane ove godine pozdravit ćemo se s brojnim i donedavno iznimno popularnim trendovima poput potpuno bijelih prostorija koje možda izgledaju svježe, no pružaju malo vizualne udobnosti. Minimalistički uređeni interijeri, prema mišljenju stručnjaka u dizajnu interijera, ove godine konačno se ‘zagrijavaju’.

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: StreetEasy / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Bogate nijanse smeđe

Trend neutralnih boja u interijerima ove godine će predahnuti. Ljubitelji interijera ponovno eksperimentiraju bojama, a bogate nijanse smeđe jedne su od najtraženijih. Od luksuzne boje konjaka, karamele, pa sve do čokoladne, smeđe nijanse sada se podjednako ističu kroz namještaj, dekorativne elemente, ali i boje zidova.

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Andreas von Einsiedel / Alamy / Alamy / Profimedia

Predmeti i površine inspirirani prirodom

Kao i proteklih godina u znaku pandemije, i ove su brojni u potrazi za osnaženjem svoje veze s prirodom. Navedeno se itekako preslikalo na svijet interijera trendom prirodnih površina poput kamena, mramora ili terakote. Sirova, nesavršena priroda ovih organskih materijala dodaje dubinu životnom prostoru istovremeno oponašajući smirujući, regenerativni ambijent koji pruža priroda.

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: mediadrumworld.com/@couthyhome / Media Drum World / Profimedia

Skulpturalni i zakrivljeni namještaj

Zakrivljene, meke linije namještaja pomažu u stvaranju ugodne atmosfere u domu, stoga nimalo ne čudi njihova velika popularnost u vremenu pandemije.

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Evan Joseph for Extell/MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Zidovi starinskog izgleda

Zidovi koji evociraju prošla vremena na nov način ove godine slove za vrući trend u svijetu interijera.

Sofisticiran vanjski namještaj

Vanjski namještaj postat će sofisticiraniji i profinjeniji kako nastavljamo provoditi više vremena zabavljajući se na otvorenom.

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Redfin / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Vintage komadi u prostoru

Prema vjerovanju brojnih dizajnera interijera, vintage elementi u prostoru njegovi su glavni protagonisti, a uz tkanine u duhu održive mode ove godine predstavljaju jedan od glavnih trendova.

Kožni namještaj i presvlake

Kauči, sofe i sličan namještaj u kožnom izdanju ponovno slovi za najpoželjnijeg u svijetu interijera.

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Andreas von Einsiedel / Alamy / Alamy / Profimedia

Mješavina materijala i stilova u prostoru

Želja za jedinstvenim predmetima u domu dovodi do većeg miješanja materijala u dizajnu namještaja. Danas više nije neuobičajeno vidjeti komade od mješavine drveta, metala i kamena koji im daruju poseban izgled.

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Martin Bennett / Alamy / Alamy / Profimedia

Odvažne boje, kao i uzorci

Brojni dizajneri interijera vjeruju da je 2022. godina ona u kojoj ćemo predahnuti od trenda neutralnih boja u životnom prostoru, u prilog isticanju odvažnih boja i uzoraka zidova, namještaja i dekoracija.