LUKSUZ KAKAV SE NE VIĐA

Ovo je najskuplja kuća u Americi, a nazivaju je Mona Lizom stambenog svijeta

08.01.2022 u 17:02

Bionic
Reading

Vila jednostavnog naziva 'The One', sve je samo ne jednostavna i obična. Prostire se na preko 15.000 četvornih metara na skupoj adresi na Bel Airu, a početna cijena joj je 295 milijuna dolara

Imanje smješteno na jednom od brežuljaka na prestižnoj adresi na Bel Airu ima pogled od 360 stupnjeva, na ocean i brda, ali i centar Los Angelesa. Naći će se na online prodaji, koja će se održati od 7. do 10. veljače, a početna cijena iznosi vrtoglavih 295 milijuna dolara.

Tek nekoliko nekretnina na svijetu je ikada prodano iznad tog iznosa, uključujući Chateau Louis XIV u Francuskoj, La Belle Epoque penthouse u Monaku i Pollock's Path Estate u Hong Kongu, prema podacima Christie's Real Estate. Kuća imena 'The One', zahvaljujući novim propisima koji sada ograničavaju veličinu obiteljskih kuća, kako bi se smanjio broj tzv. megavila, prodaje se kao prva i jedina rezidencija te veličine u Los Angelesu.

  • +23
Kuća 'The One' Izvor: Profimedia / Autor: Allen J Schaben/Los Angeles Times / Shutterstock Editorial / Profimedia

Na ovoj adresi deveteroznamenkaste cijene kuća inače nisu nepoznanica, pa je tako prije pet godina na Bel Airu prodana jedna za 250 milijuna dolara, dok je Villa Firenze na Beverly Hillsu postigla cijenu od 160 milijuna dolara prošle godine. No The One je ipak najupečatljivija. Agent za nekretnine Aaron Kirman, čija tvrtka zajedno s 'Williams & Williamsom' prodaje ovo luksuzno imanje, nazvao ju je 'Mona Lizom stambenog svijeta', piše CNN.

The One nikada nije bila na tržištu, ali ako se proda, njezini vlasnici će imati pogodnosti koje uključuju noćni klub, salon, spa, privatnu stazu za trčanje, kino, kuglanu i vinski podrum za 10.000 boca vina. Imanje čak ima i svojevrsni opkop – infinity bazen koji se proteže oko tri strane rezidencije. Sama glavna spavaća soba više je nego dvostruko veća od prosječne američke kuće i ima 511 četvornih metara.

Kuću je osmislio arhitekt Paul McClean, koji je dizajnirao domove koji pripadaju Beyoncé i Jay Z-ju, Aviciiju i Calvinu Kleinu, a njezina modernistička estetika je istovremeno moderna i ekstravagantna. Neutralne boje i čiste linije pružaju osnovu za luksuzne detalje poput brojnih originalnih umjetničkih djela uključujući instalaciju leptira konceptualnog umjetnika Stephena Wilsona i skulpturu venecijanskog staklara Simonea Cenedesea, koji su uključeni u cijenu. Projektant nekretnine, Nile Niami, imao je za cilj izgraditi jednu od najboljih nekretnina na svijetu, rekao je Kirman.

No megalomanski plan našao se s vremenom u problemima. Vrijednost imovine nekoć je procijenjena na 500 milijuna dolara, no prema sudskim dokumentima vlasnik nije platio više od 100 milijuna dolara kredita i duga. Tijekom prošlog ljeta, kuća se našla pod ovrhom kako bi se isplatili dugovi, a prvotna procjena od 500 milijuna dolara bila je ipak špekulacija, dok 295 milijuna dolara više odražava trenutno tržište.

A tko to može platiti? Samo netko iz probranog društva od nešto manje od 2.800 milijardera koliko ih trenutačno ima na svijetu.