JELA S RIŽOM

Svinjetina s pet začina koju morate probati

29.01.2014 u 14:14

Bionic
Reading

Nevjerojatno je koja sve jela možete napraviti s rižom. Hranjive tvari u riži su brojne, a među njima su i važni vitamini, minerali i vlakna

Nadahnuta jela s rižom, od rižota, pilava, paelja i azijskih specijaliteta do slastica, sve to možete pronaći u kuharici  200 rižota i jela od riže u izdanju Profila.

Vrijeme pripreme: 2
0 minuta
Vrijeme kuhanja: 5 minuta

Sastojci potrebni za četiri osobe:

1 žlica kikirikijeva ulja
crvene paprike, očišćene i
narezane na trakice
400 g svinjskog filea, izrezanog
na kockice
1 žličica mješavine pet
začina ili curryja u prahu
200 g riže dugog zrna, kuhane
sol i papar

Priprema:

Zagrijte ulje u woku. Ubacite trake crvene paprike i pržite jednu minutu. Dodajte svinjetinu narezanu na kockice i pržite na jakoj vatri 2 minute, odnosno dok ne dobije zlatnu boju. Začinite i pospite mješavinom pet začina (uglavnom je riječ o kombinaciji sečuanskog papra, klinčića, zvjezdastog anisa, cimeta i komorača) ili curryjem u prahu.

Dodajte rižu, smanjite vatru i kuhajte još 2 – 3 minute. Poslužite odmah.

Za govedinu s pet začina i kineskim kupusom umjesto svinjetine upotrijebite 400 g goveđeg filea narezanog na kockice. Izrežite listove 1 velike glavice kineskog kupusa na trake široke 2 cm, a stabljike na komade duge 1 cm. U woku, na žlice ulja, naglo popržite stabljike kupusa s 200 g narezanih mahuna graška šećerca. Nakon 2 – 3 minute dodajte listove
i pržite ih dok ne uvenu. Govedinu pripremite kao u osnovnom receptu pa umiješajte kineski kupus i grašak šećerac neposredno prije posluživanja.