JESTE LI ZNALI

Svijet seksa u brojkama

18.05.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Seks je ljubav, strast, zadovoljstvo, a ne brojke, no ipak je zanimljivo zaviriti u neke statistike koje nam otkrivaju puno toga. Tako muškarci u prosjeku u životu promijene sedam partnerica, žene pak četiri partnera. Svjetska rekorderka po broju djece je Ruskinja koja je rodila čak 69 djece. Više od 50 posto ljudi tijekom života bar će se jednom zaraziti HPV-om

To su samo neke zanimljive i korisne statistike vezane uz spolnost. Evo još nekih.

Rekorderi po broju djece
U 18. stoljeću jedna je Ruskinja oborila svjetski rekord u broju poroda. Rodila je, naime, 69 djece koje je nosila u 27 trudnoća. 16 je puta nosila blizance, sedam puta trojke i četiri puta četvorke. Tata s najviše djece je marokanski imperator Moulay Ismail Ibn Sharif koji je imao harem od 500 žena, a otac je čak 1.042 djeteta.

Prvi spolni odnos
U prosjeku muškarci nevinost gube u dobi od 16,9 godina, dok žene to učine nešto starije i imaju 17,4 godina. Genetski faktori, poput impulzivnosti, smatraju neki znanstvenici, mogu utjecati na mlade da ranije stupaju u spolne odnose.

Zajednička postelja
Odvojeno spavanje prakticira sve više parova. Naime, jedan od deset bračnih parova, dakle njih 12 posto, spava odvojeno.

Učestalost orgazama
Statistike za žene puno su lošije nego za muškarce. Dok 75 posto muškaraca uvijek tijekom seksa doživi orgazam, samo 29 posto žena može se pohvaliti s istim. Većina žena ne može doživjeti vrhunac tijekom vaginalnog seksa, nego treba stimulaciju klitorisa.

Prijatelj za seks
Oko dvije trećine studenata/ica izjavilo je da su imali intimnog prijatelja/icu koji im je služio za seks bez čvrstih obveza.
Više od polovice onih koji su rekli da su imali seksualne odnose s prijateljem izjavilo je da su prakticirali sve oblike seksa, dok je 22 posto izjavilo da su imali samo snošaj. Osam posto, pak, prakticiralo je sve osim snošaja.

Sve je veći broj trudnica koje rade do zadnjeg dana
Trudnoća i posao
Dvije trećine majki koje su svoje prvo dijete rodile između 2001. i 2003. godine radilo je tijekom trudnoće. Čak 80 posto njih samo mjesec dana nakon poroda vratilo se na posao. Stanje je 60-ih bilo znatno drukčije. Tada je samo 44 posto majki radilo tijekom trudnoće, a samo ih se 35 posto vratilo na posao u prvom mjesecu nakon poroda.

HPV
Najmanje 50 posto svih muškaraca i žena tijekom svog života bar će se jednom zaraziti humanim papiloma virusom. Nasreću, u 90 posto slučaja imunitet će se u roku dvije godine sam izboriti protiv virusa.

Erektilna disfunkcija

Oko pet posto muškaraca u dobi od 40 godina i 15 do 25 posto starijih od 65 iskusili su što znači erektilna disfunkcija.

Seks sa ženom

Jedno britansko istraživanje pokazalo je da bi jedna od četiri žene razmislila o seksu s drugom ženom. Naime, iako je čak 91 posto ispitanica izjavilo da su heteroseksualne, njih 26 posto priznalo je da bi razmislile o seksu sa ženom kad bi im se za takav odnos pružila prilika ili da maštaju o tome.

Broj partnera

Jedno istraživanje na odraslima između 20 i 59 godina pokazalo je da su žene u prosjeku u životu imale četiri seksualna partnera, dok sumuškarci imali sedam partnerica.