TEŠKO PRIUŠTIVA ZABAVA

Svi su užasnuti paprenim cijenama na adventskim sajmovima: 'Ovdje je atmosfera sjajna, ali cijene hrane...'

15.12.2023 u 12:51

Bionic
Reading

Za mnoge je čarolija Božića nezamisliva i bez gužve i blagdanske atmosfere adventskih sajmova na kojima se opuštamo uz toplo kuhano vino, kobasice, fritule, hot dog...

No čini se i da adventski sajmovi koji se održavaju diljem svijeta postaju sve manje priuštiva zabava.

Posjetitelji zagrebačkog Adventa žale se da su cijene gastro delicija ove godine opet poskupjele. Tako se pisalo portali kako porcija slasnih fritula s primjerice Nutellom košta između 4 i 6 eura, kobasica u pecivu 4 eura, a kuhano vino između tri i pol i četiri eura.

Euronews pozabavio se cijenama na europskim božićnim sajmovima, za koje kažu da su postali 'enormno' skupi. Ističu kako su visoke cijene u nekim metropolama oduvijek bile takve, dok su posjetitelji u nekim drugim gradovima bili neugodno iznenađeni.

  • +26
Advent Zagreb Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Boška i Krešo

Jedan od najljepših božićnih sajmova je onaj budimpeštanski, ali kad čujete da cijena jednog hot-doga doseže iznos od 21 eura, odmah će splasnuti entuzijazam da se uputite do prijestolnice Mađarske. S obzirom na to da prosječna plaća iznosi 830 eura mjesečno, domaći će vjerojatno ove godine morati preskočiti te delicije ili se upustiti samo u šetnju.

Ništa manje nisu cijene ni drugih ukusnih jela: zdjelica gulaša koštat će vas 12 eura, a sarme - 17 eura.

'Ovo nije za džep prosječnog Mađara', kaže Margit Varga iz Pečuha.

Ami Sindhar, 29-godišnja posjetiteljica iz Londona, rekla je da je nedavno posjetila božićni sajam u Kölnu u Njemačkoj i otkrila da je hrana na budimpeštanskom sajmu 'puno skuplja'.

'Ovdje je atmosfera sjajna, ali cijene hrane...', rekla je nakon što je popila kuhano vino s prijateljima. 'Mislim da je to šteta za lokalno stanovništvo... Kada postoji ovako lijepa tržnica, želite da lokalno stanovništvo može ići kao i svi turisti', kaže Amy.

Edinburgh u Škotskoj je doista kao iz neke božićne bajka, no cijene su brutalne. Korisnici na X-u pišu kako hamburgeri koštaju 14 eura, a kuhano vino 8 eura. U Engleskoj ćete pak za hamburger i krumpiriće morati izbrojiti vrtoglavih 14 eura dok ćete za kuhano vino morati dati 5.80 eura. U Londonu ćete za kuhano vino platiti u prosjeku 6,60 eura, za hamburger 16,20 eura, a za hot-dog gotovo 10 eura.

Neki ističu da su krivi organizatori, a ne iznajmljivači štandova, jer da kućica srednje veličine košta 11.600 eura.

I u Njemačkoj ćete također morati ponijeti popriličnu svotu eura kako biste se počastili na adventskim sajmovima.

Popularni bratwurst u Frankfurtu košta do 6 eura, dok je prije 10 godina koštao čak 3.50 eura.

Po prosječnoj cijeni od 4 ili 5 eura možete dobiti kuhano vino, a na nekim štandovima cijene skaču do 10 eura. Redoviti posjetitelji sajmova u Njemačkoj žale se da su cijene za oko 1 eura više nego prošle godine, slično kao na božićnom sajmu u francuskom Strasbourgu.

Ipak, možda će vas malo utješiti i da je ipak ulaz na sve europske božićne sajmove uglavnom besplatan, što ne mogu reći posjetitelji u domovini grungea Seattleu (SAD) jer za ulazak u čarobno Europsko božićno selo moraju izdvojiti više od 18 eura. Štandovi s poklonima i hranom dodatno se naplaćuju, naravno.