iznenadili smo se

Krenuli smo na adventsku turu Zagrebom. Evo koliko smo koraka prošli i kalorija potrošili

15.12.2023 u 09:55

Bionic
Reading

Znate li onaj osjećaj kada je nešto toliko čarobno i blještavo da zaboravite koji je sat, dan, koliko ste spavali i kad ste zadnji jeli? Takav osjećaj izaziva prvi obilazak čarobnog Adventa u Zagrebu. Magične lokacije, neodoljivi mirisi, lampice, nasmijana lica prolaznika... U traganju za adventskim doživljajem Zagreba, ponekad zaboravite koliko ste zapravo hodali i kalorija potrošili

Slično kao kada ste prvi put u nekom novom gradu ili šopingu, okruženi magnetski zanimljivim artiklima. Razmišljajući o ovoj temi, zaključili smo da bi bilo dobro izmjeriti koliko zapravo vremena provedemo gledajući čuda adventa i naravno, koliko nam to fizički odgovara. Uključili smo pametni sat i krenuli na adventsku turu. Mali hint: definitivno se nećete gristi ako pojedete koju fritulu više!

Vrijeme blagdana poziva nas da se okupimo oko stola, kušamo, pijemo i uživamo u svoj sili kalorija koje ćemo panično pokušati smanjiti u novoj godini. Opustite se! U redu je uživati u blagdanskim delicijama, uz mali uvjet – da se pridržavate režima urednog sna, dubokog disanja kroz dan, ispijanja zadovoljavajuće količine tekućine i tjelovježbe. Ovisi o kondiciji, godinama i mogućnostima, držite se intenzivnije ili manje intenzivne aktivnosti kroz cijelu godinu. Bitno je raditi male korake u rutini kako biste čak i u vrijeme pretjerivanja zadržali dobre i zdrave navike. Ako primijetite da ste usporili, dobili višak kilograma i preuzeli neke nezdrave navike, na tržištu je danas dostupno toliko uređaja uz koje možete kontrolirati svoj životni stil i vratiti ga na „fit tvorničke postavke“. Gadget bez kojeg u svakodnevici ne možemo je smart sat koji može biti vaš najbolji prijatelj.

Neka već adventska šetnja bude vaš i naš test zdravlja. Kako bismo provjerili koliko kalorija potrošimo tijekom šetnje centrom grada, na zapešće smo stavili jedan od najtočnijih smart satova u trenutnoj ponudi, Samsung Galaxy Watch6.  Ledeno sivi remen, veliki zaslon i kompaktnost učinile su da se ovaj sat sjajno uklopi na tipičan adventski outfit - predimenzioniranu bundu, baggy kožne hlače i high top tenisice. Toliko je elegantan da ga možemo zamisliti u kombinaciji s dobrim odijelom, slip haljinom i stiliziranim kaputom, a najmanje u teretani i na sportskim terenima. Zato umjesto trake za trčanje, ovaj pametni sat izveli smo u šetnju ulicama Adventa u Zagrebu.

Prvih 3000 koraka  - dolazak do prve adventske lokacije

Već do ulaska u tunel Grič, ujedno naše prve lokacije, napravili smo oko 3.275 koraka i potrošili 138 kalorija. Sat nismo nosili cijeli dan nego smo ga testirali pri izlasku iz stana, na putu prema adventu. Ured nam je u širem centru pa nije bilo potrebe da koristimo javni prijevoz, automobil ili taksi do prve lokacije. Neloš start u broju koraka dodatno je pojačan obavijesti koja je stigla nakon naših 5 minuta brzog hoda. Želite li uključiti opciju „Hodanje?“, pitao je sat. No, zanemarili smo opciju jer smo bili očarani prizorima Griča u kojem smo željeli malo stajati i fotkati. Na vrlo praktičan način, uz opciju uparivanja kamere Galaxy Z Flip5 i sata!

Po izlasku iz tunela, uključili smo opciju „Hodanje“ nakon što je sat prepoznao kojom brzinom se krećemo. Automatski prepoznaje i bilježi odabrane treninge poput, hodanja, trčanja, čak i i vožnje bicikla, kako ne bismo izgubili dragocjene podatke i kako bismo svoju misiju brzog hodanja po adventu uspješno nastavili. Prikladno, kod najdivnije okićenog bora na Trgu bana Jelačića uključili smo „Hodanje“ i krenuli u potragu adventom uz opciju aktivnosti.

Druga lokacija – uključena opcija „Hodanje“

Kako bismo malo začinili rutu, umjesto da odmah posjetimo Baš Naš festival koji se nalazi kod Manduševca, odlučili smo prvo otići u prolaz Lovački rog. Neodoljive lampice podsjetile su nas da je vrijeme za fotku i jedno brzo piće na baru. Samo mineralna, danas pazimo na unos kalorija, pomislili smo! Nije bilo vremena za odmor u Lovačkom rogu, vraćamo se na Trg pored instalacije holograma i Baš Naš festivala. Miris koji dopire iz kućica poprilično je omamljiv, no gužve su te koje ne motiviraju da odmah nešto gricnemo. Ako sada stanemo u red za hranu, opcija „Hodanje“ će biti pauzirana, a to ne želimo sada kad smo se zagrijali za adventsku šetnju. Kako bismo održali razinu otkucaja srca, potrudili smo se barem raditi mikro korake u mjestu dok prolazimo kroz gužvu.

Opcija „Mikro koraci“ još ne postoji, ali zato na našem novom satu imamo preko 90 oblika vježbi. Izlike od nevježbanja više nema… Svjesni toga, zaputili smo se ubrzanim koracima prema Masarykovoj gdje se preselio Caffe de Matoš, koji se dosadašnjih godina održavao na Gornjem gradu. Ovdje smo sreli neke prijatelje, napravili obavezni selfie kod retro automobila, popričali s DJ-em, a sat je, logično, prestao mjeriti korake u 16. minuti hodanja. No, ne zadugo. Vrijeme je bilo da se uputimo prema Slatkom Zrinjevcu gdje je bio pravi izazov odoljeti, kako kažu, najboljim fritulama Adventa u Zagrebu. Morat ćemo testirati, sasvim sigurno…

Svi koji prođu perivoj Zrinjevca zaustavljaju se kod Fuliranja, na već dobro poznatoj lokaciji Trg J.J. Strossmayera. Na primamljivom mjestu gdje se izmjenjuju kućice sa slatko-slanim okusima ipak morali napraviti jednu „gric“ pauzu. Koliko kalorija ima jedan XL burger s cheddarom i umakom od gljiva? Možda bolje da to ne brojimo, nego se fokusiramo na pogled na sat koji pokazuje kako smo za vrijeme hodanja potrošili 423 kalorije. Fair enough.

Nakon obilnog burgera nismo se puno zadržavali na Fuliranju jer smo željeli što prije nastaviti turu hodanja. Vrijeme je bilo za odlazak na Ledeni park, već godinama omiljenu lokaciju djece i onih malo većih. Brzo uključujemo digitalnog asistenta Bixby i pitamo: „Koliko kalorija potroši pola sata klizanja?“ Najmanje što možemo potrošiti u prosjeku je 300, a najviše oko 400 kalorija za pola sata klizanja. Pretpostavljamo da u ovo mjerenje nije uključeno panično pridržavanje za ogradu u strahu od pada, ali ni trostruka pirueta. Više kao opcija za amatere i klizačke entuzijaste. Od ideje o klizanju ovog puta nas je odvratio sat koji je zavibrirao i ukazao da je vrijeme za polazak. Čeka nas još jedna adventska lokacija.

Završna lokacija – vrijeme je za odmor

Idemo na terasu Oleandar Esplanade i Fooling Around! Na putu do terase bilo je nešto stepenica što je zapravo prvi put da se tijekom adventske ture penjemo uzbrdo. Odmah smo se prisjetili kako je prošlih godina na Advent u Zagrebu bilo i gornjogradskih lokacija pa zamislite koliko bi to tek bilo koraka i potrošenih kalorija! U nastavku ture ipak nas je prekinula kiša i odlučili smo zaključiti našu malu ekspediciju u kojoj smo hodali 42 minute, prešli 2,3 kilometara i napravili nešto više od 3200 koraka. Gledajući ukupno za prvi dan adventske ture, nije loše! Ovog puta smo izostavili posjet Svačićevom trgu, Ribnjaku i Prolazu obrtnika, gdje su čarobne lokacije za fotografiranje. Preostale lokacije ćemo svakako proći narednih dana sa satom na zapešću.

Naš novi suputnik Galaxy Watch6 pružio nam je uvid u prijeđene korake, potrošene kalorije, kilometražu i puls tijekom uzbudljivog dana. Otkrili smo da je istraživanje Adventa u Zagrebu pravi fizički izazov, ali istovremeno i uživanje u predivnom okruženju. Koliko kalorija smo potrošili i koliko koraka smo napravili postalo je zanimljiv podsjetnik na aktivnosti i uživanje u blagdanskom ozračju. Dakle, ako se odlučite na adventsku pustolovinu u Zagrebu, neka vam pametni sat bude vjerni suputnik, prateći svaki korak vaše blagdanske avanture.

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima u suradnji sa Samsung Hrvatska.