TOTALNI HIT

Svi su odjednom ludi za maslacem, ali ne bilo kakvim, već ukrašenim, začinjenim i razmazanim po dasci

06.10.2022 u 11:26

Bionic
Reading

Najnoviji gastro trend na TikToku je maslac, ali ne bilo kakav. Okrugla drvena daska na rustikalnom drvenom stolu, a na sredini nje nalazi se sloj omekšanog maslaca na koji se stavljaju narezane rotkvice, mikrozelenje, smokve, jestivo cvijeće…

U posljednja dva tjedna maslac je razmazan po svim mogućim površinama na fotografijama koje krase brojne profile na društvenim mrežama. Pa ako želite biti in, maslac u ruke i bacite se u pripremu, odnosno aranžiranje, jer nisu vam nužno potrebne kulinarske vještine da biste razmazali i ukrasili maslac na dasci od drva ili mramora (što vam je draže).

Postupak je više nego jednostavan: ostavite maslac na sobnoj temperaturi da omekša i onda ga razmažite po sredini daske, a zatim ovisno o ukusu dodajte malo naribane limunove korice, meda, čilija, pospite ga jestivim cvijećem, dodajte smokve, grožđe, zelenje, cvijet soli… Izgleda skupo i fotogenično, a može se poslužiti s narezanim kruhom, po mogućnosti toplim.

@samischnur Butter board is my new fvaorite thing. Idea by @Justine Doiron !! #fyp #butterboard #foryou #tiktokfood #viral ♬ Chill Day - LAKEY INSPIRED

Slana ili slatka, daska s maslacem čini lijepim središnji dio stola, a poanta je - ljepota. No prava privlačnost zapravo leži u jednostavnosti ovoga jela.

Začetnica trenda je njujorška kuharica i influencerica Justine Doiron, a otkako je objavila kratki video, hashtag #ButterBoard prikupio je 180 milijuna pregleda te su tisuće ljudi pokušale napraviti svoju varijantu. Također, na Googleu je pretraživanje 'daski za maslac' strahovito poraslo.

@justine_snacks

I like this one idk I’m in a silly goofy butter mood

♬ original sound - speed songs
@themodernnonna A Butter Board IS THE MOST BRILLIANT IDEA I Have Ever Come Across 🤯 IB: @justine_snacks #butter #butterboard #fyp ♬ original sound - THEMODERNNONNA

No prave zasluge za tu ideju pripisuju se kuharu Joshui McFaddenu, čiji se recept za dasku s maslacem od začinskog bilja pojavljuje u njegovoj kuharici iz 2017. 'Six Seasons: A New Way with Vegetables'. U tom originalnom receptu McFadden je koristio svježe mljeven crni papar, pahuljice čilija, mješavinu začinskog bilja, jestivog cvijeća i malo morske soli, ali mogućnosti su beskonačne.

U obzir dolazi sve od jestivog cvijeća do karameliziranog luka, tako da možete stvoriti paletu okusa koja će savršeno nadopuniti večeru. Već su se pojavile i varijacije na ovu temu te se umjesto maslaca koristi ricotta ili krem sir. Dobra stvar je da ne postoji pogrešan način za ukrašavanje maslaca na dasci, no Doiron preporučuje da svaki put počnete s ista dva sastojka: cvijetom soli i koricom citrusa. Oboje će vašoj dasci dodati malo sjaja i svjetline.

Evo nekoliko stvari koje trebate znati ako odlučite 'složiti' dasku za maslac:

Vrsta ploče je važna. Drvena daska za rezanje može izgledati rustikalno, ali brzo postane ružna. Postavite papir za pečenje preko daske radi lakšeg čišćenja ili se odlučite za mramornu ili kamenu površinu.

Služite se priborom. Postavite noževe pored sebe kako gosti ne bi tretirali dasku s maslacem kao recimo humus. Prirodno ga omekšajte. Masnoća i mliječne krute tvari u njemu mogu se odvojiti kada se omekšavaju u mikrovalnoj pećnici, stoga ostavite komad maslaca na sobnoj temperaturi oko sat vremena prije stavljanja na tanjur.

Tretirajte maslac kao glazuru. Upotrijebite stražnju stranu žlice ili špatulu na način na koji biste glazirali tortu.