DEMOKRACIJA MODE

Svi govore o Dieseloj reviji koja je ušla u povijest i srušila Guinnessov rekord

23.09.2022 u 12:00

Bionic
Reading

Diseleova revija na milanskom tjendu mode srušila je Guinnessov svjetski rekord; naime u srcu modne piste nalazila se najveća ikad skulptura na napuhavanje. Ovaj megalomanski projekt Diesela debitirao je ispred 4.800 gledatelja među kojima se nalazilo 1.600 studenata mode iz Milana koji su dobili besplatne karte. Kreativni direktor brenda Glenn Martens vodio se idejom demokracije mode te je želio približiti reviju i brend javnosti, posebno mlađim generacijama

'Želio sam otvoriti Diesel prema javnosti, ljudima koji možda nikad nisu bili na reviji. Zaslužuju spektakl, pa smo srušili rekord u najvećoj skulpturi na napuhavanje. To je ono u što ja vjerujem u modi i stanju uma- svi mogu biti dio Diesela', izjavio je Glenn Martens, kreativni direktor Diesela koji je zaslužan za hype oko ovog poznatog talijanskog jeans brenda.

A što se moglo vidjeti na nesvakidašnjoj modnoj pisti? Traper, traper i opet traper - i to s neobičnim efektima.

Traper devoré nastaje tkanjem trapera na prozirnu podlogu poput devoré steznika na traper hlačama niskog struka. Efekt je kreiran i na traper pletivu, dok djelomično izblijeđen traper izgleda kao da je ostavljen godinama na ljetnom suncu. Traper je grubo izvezen slojem tila koji se zatim trga, dok je potpuno oštećen traper pričvršćen šavovima i prozirnom podstavom. Tu je i traper koji je spojen slojem pamuka, tretiranog kiselinom koji otkriva traper. Skenirane slike oštećenog trapera napravljene su za izradu trompe-l’oeil otiska, dok su mnogi komadi u kolekciji obrubljeni sirovim traperom za čistu Diesel energiju.

  • +58
Diesel Izvor: Profimedia / Autor: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Utility hlače s velikim džepovima su izblijeđene, tu su i satenske cargo hlače, najlonske utility jakne i hlače s izrezanim slojevima; haljine i hlače izrađene su od slojeva organze koji se zatim izrezuju; dvoslojne majice sa smajlijima urezanima u gornji sloj kako bi se otkrio print ispod. Cvjetne slip haljine tretirane su kiselinom i obrubljene čipkom, kao i haljine s volanima na vratu i rukama. Pletiva imaju premaz raspucanog izgleda isto kao i metalik pop haljine ili prsluci koji se zakopčavaju s kukom. Plastificirani traper je vodootporan, s naborima koji su namjerno nebojani i kaputima s metalnim printom grada. Kožne jakne imaju sirovo rezane rubove. Diesel Library traper komadi su spojeni i umotani u slojeve grubo rezanog trapera. Ručno izrađeni traper komadi su rezani i tretirani kao da se traper pretvara u krzno, dok je kaput izrađen od 15,000 istrošenih i izbrušenih Diesel etiketa.

Revija je održana pred 4.800 gledatelja, a 3000 ulaznica pušteno je 1. rujna u prodaju i 'planulo' u 90 minuta dok je 1.600 studenata mode iz Milana dobilo besplatnu kartu.