JE LI TO PREKASNO?

Sve više žena prvo dijete rađa iza 35. godine

19.05.2014 u 08:00

Bionic
Reading

Brojne se rasprave vode oko toga kada je pravo vrijeme za prvo dijete. Mnogi smatraju da trend starijih prvorotkinja uopće nije dobar, ali ima i onih koji ne vide ništa sporno u tome

U razvijenim zemljama nije rijetkost to da žene ispred majčinstva i obitelji stavljaju karijeru. To je razlog i zbog kojeg se sve više žena za prvo dijete odlučuje tek nakon 35. godine života. Najnovije američko istraživanje pokazuje da broj takvih žena u posljednja dva desetljeća rapidno raste, a slična je situacija i u Europi.

Dr. Rebecca Starck, ginekologinja s klinike Cleveland, kaže kako slučajevi kasnijih prvorotkinja uopće nisu rijetkost. Unatoč trendu, nameće se pitanje nisu li takve trudnoće riskantne.

'Zdrava 40-godišnjakinja može imati manje rizičnu trudnoću od zdrave 28-godišnjakinje, posebno ako tijelo pripremi za trudnoću. Dakle, ako zdravo jede i redovito vježba te izbjegava problematična ponašanja poput pušenja, žena može normalno iznijeti trudnoću i u četrdesetoj', objasnila je dr. Rebecca Starck za ugledni Time.

Biologija čini svoje

Najnovije istraživanje pokazuje i da su starije prvorotkinje bolje informirane o trudnoći te su materijalno stabiliziranije od mlađih prvorotkinja što ih donekle stavlja u bolju poziciju. No, kako upozoravaju stručnjaci, trudnoća u 35. i kasnijim godinama sa sobom nosi rizike od komplikacija. Primjerice, znatno su veće šanse da dijete oboli od nekih genetskih bolesti kada je majka starija prvorotkinja. S brojem godina taj rizik raste.

Žene su, naime, rođene s određenom količinom jajašaca i baš kao što i ostali dijelovi tijela stare, tako stare i jajašca. Smanjuje se, dakle, njihova kvaliteta, ali se jednako tako smanjuje i njihov broj pa su šanse za začeće drastično manje.

Nije dobro bojati se godina

'U redu je da se žena informira o rizicima prve trudnoće u nešto starijoj dobi, ali ih se ne treba plašiti. Žene mogu roditi prvo dijete nakon 35. godine. Liječnici paze na njih, one same paze na sebe, rizik postoji, ali on nije neizbježan element. Naprotiv, sve može proći bez ikakvih problema', tvrdi dr. Starck.

Smatra da se žene treba bolje informirati u trudnoći. Mnoge žene obuzete su svakodnevnim obvezama i profesionalnim izazovima pa se ni ne stignu informirati o trudnoći. Neke se uspaniče kad dođu u određenu dob i strahuju da više neće moći imati dijete. 'Edukacija je važna. Ženama treba objasniti sve o trudnoći te im objasniti prednosti i nedostatke trudunoće u 20-ima, ali i trudnoće u 30-ima i 40-ima. Nikako ih ne treba plašiti i umanjivati im pravo da imaju dijete', poručuje dr. Starck.