ŠOKANTNI PODACI

Sve više 11-godišnjakinja drži dijetu

15.05.2009 u 10:24

Bionic
Reading

Iako bi se 11-godišnjakinje trebale zamarati domaćim zadaćama, prvim simpatijama i sličnim 'problemima' tipičnima za njihovu dob, vremena su se očito promijenila, pa je za sve više njih najveći problem vitka linija

Istraživanje je provela britanska kompanija za roditeljsku kontrolu Interneta CyberSentinel, a rezultati su pokazali da je ogroman broj inače zdravih djevojčica nezdravo opsjednuto težinom i figurom. Jako puno 11-godišnjakinja nesretno je s razvojem svoga tijela zbog čega odlaze na dijetu. Podaci govore da jedna od pet 11-godišnjakinja pokušava izgubiti na težini, dok je jedna od tri već na dijeti.

Alarmantno je svakako to što 20 posto djevojčica priznaje da preskaču obroke kako bi smršavjele, dok trećina od 1.500 ispitanih curica u dobi od šest do 15 godina surfa Internetom u potrazi za novim informacijama o dijetama, proizvodima za gubitak težine i tome kako brojati kalorije. Trećina 11-godišnjakinja mrzi svoje trbuhe, dok se oko 16 posto njih brine zbog izgleda svojih nogu.

Razloge treba najprije potražiti u utjecaju koji na njih imaju njihove vršnjakinje, ali i sve mršaviji celebrityji, a britanska stručnjakinja za žensko zdravlje dr. Sarah Jarvis vjeruje da je ovo samo djelić onoga što se zapravo događa. 'Sumnjam da je daleko veći broj 11-godišnjakinja na dijetama, samo što to one ne priznaju. Užasno je pomisliti da se djeca izgladnjuju i da ne primaju najosnovnije hranjive tvari u ovom osjetljivom razdoblju. Izlažu se ozbiljnom riziku. Dječacima su uzor zdravi, dobro razvijeni mladići koji drže do svoga tijela, no glavni uzori djevojčica sve su mršavije iz dana u dan', kaže dr. Jarvis.