PRODAJA PUTEM INTERNETA

Sve tajne online šopinga koje morate znati

15.09.2015 u 15:51

Bionic
Reading

Kupnja putem interneta u posljednjih nekoliko godina bilježi velik porast, a šoping navike kupaca jako su se promijenile

Zaposleni obiteljski ljudi, pokazala su istraživanja navika kupovanja, ne žele dragocjeno slobodno vrijeme trošiti živcirajući se zbog redova u trgovinama pa kad god mogu kupuju online. Radije će to vrijeme provesti u kvalitetnom druženju s članovima svoje obitelji.

U posljednje vrijeme velik je hit u svijetu online kupnja namirnica putem interneta što mnogim zaposlenim ljudima smanjuje nervozu koju osjećaju prilikom odlaska u trgovinu nakon posla. Naime, radni su se sati produljili i ljudi sve manje imaju vremena za odlazak u klasičan šoping kako bi se opskrbili potrebnim namirnicama. Radi se o tzv. modelu kupi i pokupi (click & collect) koji je danas najrasprostranjeniji u europskim zemljama poput Velike Britanije i Francuske. Click & collect inovacija je u online šopingu, a u Velikoj Britaniji primjerice već postoje i mjesta u podzemnoj željeznici gdje kupci mogu pokupiti svoje online narudžbe prilikom odlaska kući kako bi uštedjeli vrijeme.

Kod nas sličnu uslugu pod nazivom 'Pokupi' nudi Konzumova internetska prodavaonica. Pokupi je besplatna usluga slaganja narudžbe za kupce koji naručuju preko Konzumove internetske prodavaonice i preuzimaju već složenu narudžbu u odabranom Super Konzumu.

Online šoping navike ovise o mnogim faktorima i socioekonomskom statusu kupaca i razlikuju se od države do države. Zanimljivo je da se primjerice u Kini najviše kupuju dječje pelene putem interneta jer kupci smatraju kako štede vrijeme (a i novac) kupujući robu koja nije ograničena rokom trajanja.

Ne čudi da kupnja putem interneta privlači sve više poklonika jer prije svega štedi novac i vrijeme (primjerice, mnogi web-shopovi nude popuste od 10 do 20 posto prilikom prve kupnje, a ako se predbilježite na njihov newsletter, saznat ćete sve o novim sniženjima i posebnim ponudama), veći je izbor (ovo se posebno odnosi na sve one koji npr. u trgovinama nikad ne mogu pronaći svoj broj) i - vrlo je zabavna i donosi sasvim dovoljnu količinu uzbuđenja dobro poznatog svim ljubiteljima šopinga (dok npr. čekate paket na kućnu adresu)!

Iskusni online kupci kažu kako se ovakav način šopinga isplati jer su cijene često povoljnije nego u standardnim trgovinama, no bitno je dobro istražiti cijene. Uvijek detaljno prekopajte web-trgovine i usporedite cijene jer ćete se iznenaditi razlikama. Zato ako vam se jako ne žuri, pričekajte online popuste. Prije nego što se odlučite na kupnju dobro proučite i mogućnost zamjene kupljene robe – a ako kupujete npr. odjeću i niste sigurni u veličinu, bolje je kupiti broj veću odjeću koju u krajnjem slučaju možemo suziti ili skratiti nego kad je nešto premaleno.