Kuhinjske krpe, neizostavan dodatak svakog domaćinstva, često se koriste više puta dnevno: za brisanje ruku, sušenje posuđa ili čišćenje prolivenih tekućina. No znate li da one mogu biti pravo leglo bakterija koje nesvjesno širite po svojoj kuhinji, pa čak i na hranu?
Stručnjaci upozoravaju: nepravilno održavanje i pranje kuhinjskih krpa može dovesti do ozbiljne kontaminacije, posebno ako su u kontaktu sa sirovim mesom, jajima ili drugim lako kvarljivim namirnicama.
'Vruća voda ima ključnu ulogu u uništavanju mikroba i povećava učinkovitost deterdženata', objašnjava dr. Jill Roberts, docentica javnog zdravlja na Sveučilištu Južne Floride. 'To se naziva dekontaminacija, smanjivanje broja mikroba na razinu koja vjerojatno neće uzrokovati bolest.'
Prema riječima stručnjaka, vruća voda ili ciklus za dezinfekciju u perilici rublja nužni su za krpe koje su došle u kontakt sa sirovom hranom. No, za krpe koje se koriste samo za sušenje ruku, dovoljna je i topla voda.
Izbjeljivač - djelotvoran, ali samo ako se pravilno koristi
Mnogi se korisnici okreću izbjeljivaču kao dodatnoj mjeri sigurnosti za uklanjanje bakterija. Međutim, nerijetko griješe u njegovoj upotrebi.
'Važno je točno slijediti upute za razrjeđivanje jer previše izbjeljivača i premalo vode može biti jednako neučinkovito kao i da ga niste koristili uopće', upozorava dr. Roberts. Za one koji izbjegavaju tradicionalni klorni izbjeljivač zbog agresivnog djelovanja, stručnjaci preporučuju blažu opciju - kisikov izbjeljivač, koji je nježniji prema tkaninama i ne mijenja boje.
Odjeća i kuhinjske krpe? Ne perite ih zajedno
Iako je mnogima praktično sve ubaciti u istu perilicu, stručnjaci podsjećaju da to nije dobra ideja.
'Vaša odjeća može biti mikrobiološki prljavija od kuhinjskih krpa. Ne preporučujem njihovo zajedničko pranje', ističe dr. Roberts te predlaže da umjesto toga možete ih prati s kupaonskim ručnicima, koji također često dolaze u doticaj s bakterijama.
Kako često ih treba prati?
Autor knjige 'Laundry Love', Patric Richardson, savjetuje da učestalost pranja ovisi o načinu korištenja:
'Krpa pokraj sudopera za sušenje ruku može se prati svaka dva do tri dana, no one koje koristim pri kuhanju i brisanju površina perem odmah nakon jedne upotrebe.' Krpe koje ostaju vlažne dulje vrijeme, kao i one s vidljivim mrljama, treba oprati čim prije.
Kako bi se rizici dodatno smanjili, dr. Roberts preporučuje korištenje dezinfekcijskih maramica ili sredstava za čišćenje kod prolijevanja tekućine iz sirovog mesa ili peradi. 'Tako ćete zaštititi svoje krpe i istovremeno dezinficirati kuhinjske površine', napominje.
Održavanje kuhinje čistom ne završava s blistavim sudoperom ili posuđem. Kuhinjske krpe mogu biti tihi prijenosnici bakterija, pogotovo ako im ne posvetite pažnju kakvu zaslužuju. Pravilnim pranjem, razdvajanjem odjeće i pametnim korištenjem dezinfekcijskih sredstava, možete spriječiti širenje bakterija i značajno poboljšati higijenu u svom domu.