ništa nije slučajno

Sve je pod povećalom: Britanska kraljevska obitelji mora se pridržavati tradicionalnog kodeksa odijevanja, a ovo su neka pravila

24.01.2022 u 18:21

Bionic
Reading

Pripadnost kraljevskoj obitelji donosi velike povlastice, ali i brojna pravila i ograničenja. Naime kraljevske obitelji žive po strogo definiranim pravilima, a protokol obuhvaća i njihovu garderobu, određujući im način odijevanja

Koliko god se kodeks odijevanja britanske kraljevske obitelji s vremenom obnavljao i modernizirao, neka pravila ipak ostaju konstanta, posebice ona koja određuju odijevanje prilikom javnog pojavljivanja. Odjeća i modni dodaci koji izgledom podsjećaju na tradicionalnu nošnju iz 16. stoljeća dio su ove tradicije.

Rijetko kome su mogli promaknuti veliki šeširi kraljice Elizabete, a upravo je taj upečatljiv modni dodatak dio britanskog kraljevskog kodeksa odijevanja za žene prilikom javnog pojavljivanja. Stil se pak odnosi na razdoblje prije 1950-ih, kada je ženama bilo zabranjeno pokazivati kosu u javnosti. S vremenom je nošenje šešira ograničeno na svečane događaje i iznimne prilike, poput vjenčanja ili konjskih utrka.

Nošenje rukavica također je dio tog kodeksa, i to ne samo iz estetskih razloga. Naime nošenje rukavica prakticirano je prvenstveno radi izbjegavanja kontaminacije klicama prilikom pozdravljanja i rukovanja. Ovu tradiciju kraljica i danas vjerno slijedi, čak i u vrijeme pandemije, kada se rukovanje maksimalno izbjegava.

Prevladavajuće boje u ormaru kraljice Elizabete rezultat su njezine osobnosti, otkriva stručnjak za bonton Grant Harrold, poznat kao kraljevski batler. Prema njegovim riječima, naglašeni tonovi i jarke boje kraljičine odjeće omogućuju joj da se istakne u javnosti.

  • +6
Kate Middleton Izvor: Profimedia / Autor: James Whatling / The Mega Agency / Profimedia

Kodeks odijevanja ne zaobilazi ni najmlađe pripadnike kraljevske obitelji. Dječaci bi tako trebali nositi samo kratke hlače jer su, prema tradiciji, one duge dopuštene tek kada su dovoljno zreli. Naime, prema tradiciji, smatra se da bi nošenje dugih hlača po izgledu približilo kraljevske dječake mladima iz predgrađa. Ipak, princ George, sin princa Williama i Kate Middleton, jednom prilikom pojavio se u dugim hlačama, iako je to vrlo rijetka pojava.

Odrasli muškarci tijekom svečanih događanja moraju nositi vojnu uniformu jer na taj način pokazuju svoju predanost vojsci i vojnim pitanjima.

Kate Middleton u 'pussy bow' bluzama Izvor: Profimedia / Autor: Eddie Keogh / Rota / MirrorPix / Profimedia

No pravila se ne moraju poštovati ​​samo u formalnim pojavljivanjima u javnosti. Tako bi čak i u neformalnim prilikama žene trebale nositi odgovarajuće haljine ili hlače kombinirane sa sakoima i kardiganima. Muškarcima je određeno nošenje sakoa s košuljom i krojenim hlačama. Međutim ovo pravilo već su zaobišli neki članovi kraljevske obitelji, poput vojvotkinje od Cambridgea, koja je nekoliko puta viđena u trapericama.

Među dugogodišnjim tradicijama koje su preživjele prenošenje kodeksa odijevanja s koljena na koljeno nošenje je tijare. Moraju je nositi udane žene i/ili žene iz kraljevske obitelji. Tijare ukrašene dijamantima ili drugim blještavim dragim kamenjem ograničene su samo za večernja događanja, a takav običaj pridonosi određivanju građanskog i imovinskog statusa žene.