COOL I ORIGINALNO

Sve je dopušteno: Evo kako urediti sobu koja će oduševiti vašeg tinejdžera

03.09.2018 u 15:37

Bionic
Reading

Tinejdžerska soba je vrlo važno mjesto u njihovoj svakodnevici pa se prilikom uređenja treba voditi željama i potrebama djece s jakim naglaskom na funkcionalnost prostora i, dakako, poštivanje individualnosti

Početak školske godine idealno je vrijeme za preinake u tinejdžerskoj sobi kako bi se nakon bezbrižnog ljeta što ugodnije vratili školskim obvezama.

Kad je riječ o uređenju sobe za 'veliku djecu', tu nema strogih pravila - sve je dopušteno! OK, možda samo jedno: soba mora biti jedinstvena, otkvačena, cool, zabavna. Djeca u toj dobi vole se isticati među vršnjacima i dozvolite im da i njihova soba bude upravo takva, unikatna. Njihova soba mora biti prostor u kojem će istinski biti svoji, a roditelji bi svakako morali uvažiti želje i sugestije svojeg tinejdžera.

Čak i ako niste oduševljeni idejama vašeg tinejdžera, bitno je naći kompromis jer je riječ o sobi u kojoj provode najviše slobodnog vremena: to je ambijent u kojem uče, odmaraju se i zabavljaju te treba biti uređen po njihovoj mjeri da bi se osjećali ugodno i izrazili svoju kreativnost.

Tinejdžerske sobe imaju poseban šarm: sve što tinejdžer/ica poželi imati u svojoj sobi je OK jer interijer treba odražavati njihovu osobnost i trenutne potrebe.

Neki tinejdžeri, što je sasvim u skladu s njihovim buntovnim godinama, poželjet će i poneka ekstravagantna rješenja poput npr. zida obojanog u crno ili neobičnog namještaja, a čak i ako se njihovim roditeljima to ne sviđa, trebali bi poštivati njihove zahtjeve ili iznaći kompromis koji će zadovoljiti obje strane.

Što se tiče namještaja, must have su svakako udoban krevet, radni stol, ormar, police za knjige i što više ladica za odlaganje neophodnih sitnica.

Krevet mora biti udoban, a prilikom kupnje treba voditi računa o odabiru kvalitetnog madraca i jastuka koji će jamčiti dobar san.

  • +6
Prima namještaj Izvor: Promo fotografije / Autor: Prima PR

Prilikom odabira položaja radnog stola, bitno je da se pravilno postavi u odnosu na izvor prirodne svjetlosti. Kako je većina roditelja limitirana prostorom, pokušajte maksimalno iskoristiti svaki dio sobe.

Stoga ispod i iznad radnog stola stavite ladice i police, a krevet uza zid te ga možete vizualno odvojiti i nekim cool baldahinom (naravno, ako se ta ideja sviđa vlasniku/vlasnici sobe). Ako im nedostaje prirodne svjetlosti, na jedan zid možete staviti LED lampe skrivene iza umjetnog prozora napravljenog od pleksiglasa.

Ova instalacija mogla bi se ukrasiti i oslikati pa da na nju stave planete (za ljubitelje astronomije), pogled na Pariz (za one romantične), prozor u podmorje (za avanturiste) ili nešto drugo što bi voljele tinejdžerske dušice.

Nastojite pronaći mjesta u sobi i za kutak za druženje, što je vrlo bitan dio tinejdžerske sobe, pa npr. postavite mini garnituru za sjedenje ili velike jastuke na pod. Ili barem pripremite posebne prekrivače, rasvjetu i dekoracije koje će njihov krevet za spavanje preko dana pretvoriti u ugodnu sofu za prijatelje.

I naravno, tinejdžera podučite kako da održava red i čistoću u svojoj sobi jer se te navike usvajaju još u ranoj mladosti. Ako se ne mogu sami organizirati, na zid im postavite kukice iznad kojih će pisati dani u tjednu ili njihove obveze za taj tjedan. Na kukice će svake večeri stavljati pripremljenu odjeću za sutrašnji dan, a na ploču (koju možete izraditi zajedno) upisivati što su sve od zadanog obavili.

Negdje u sobi možete im postaviti i malu plastičnu policu, odnosno ladičar, pa na svaku od njih napisati dane u tjednu. U njih mogu spremati opremu za slobodne aktivnosti da ujutro trčeći po stanu, ni vama ni sebi, ne stvaraju nervozu i nered. Ako rano nauče da su disciplina i organiziranost put ka sreći i opuštenom životu, kasnije će im biti lakše. Pomognite im u tome.

Trendi i moderna rješenja naći ćete u Priminom programu Teens koji poštuje osnovna načela svakog tinejdžera kad se radi o njihovom prostoru koji mora biti funkcionalan, moderan i ugodan, a izbor namještaja i teen soba zadovoljit će sve ukuse.

Donosimo najdetaljniji vodič za školarce: sve o gadgetima, opremi, prehrani, slobodnom vremenu i ostalim aktivnostima saznajte OVDJE.

Prilog je napravljen u produkciji tnative tima tportala u suradnji s Prima namještajem te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.